Kasvisolukasvattamo voi kohta tuottaa satoa kotikeittiössä
Uudenlainen lähiruoka kasvaa jo tutkijoiden laboratoriossa.VTT:n ja sen kasvibiotekniikan tutkijat ovat kehittämässä kotikäyttöistä laitetta, jolla voi kasvattaa esimerkiksi terveellistä kotimaista marjaa aivan uudella tavalla.
Kasvisolujen kasvattaminen bioreaktorissa ei ole ideana uusi, mutta vasta nyt uudet teknologiat ovat avaamassa mahdollisuuden kehittää kotikäyttöön soveltuva kasvisolukasvattamo, jonka satoa voi korjata viikossa.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ensimmäinen CellPod-prototyyppi tuottaa satoa jo nyt Otaniemessä. Laite muistuttaa design-valaisinta ja se sopii keittiön pöydälle.
Tutkijat muotoilevat erilaisia tuoteideoita yhdessä kuluttajien kanssa ja tähtäimessä on konseptin kaupallistaminen.
"Kaupungistuminen ja maatalouden aiheuttama taakka ympäristölle luovat tarpeen kehittää uusia tapoja tuottaa ruokaa – CellPod on yksi sellainen. Jo pian se voi tuoda kuluttajalle uuden ja jännittävän tavan tuottaa lähiruokaa itse", sanoo VTT:n tutkija Lauri Reuter.
Laitteiston idea perustuu erilaistumattomien solujen kasvattamiseen kokonaisen kasvin sijasta. Ravintoarvot esimerkiksi lakkasoluviljelmässä ovat samankaltaisia tai jopa parempia itse marjassa. Makua on vielä kehitettävä, sillä nyt se on mieto ja hyvin neutraali.
Tähän mennessä bioreaktorissa on kasvatettu mesimarjan, lakan ja lillukan soluja. Myös muiden kuin perinteisten ravintokasvien kasvattaminen on mahdollista.
VTT:n CellPodista tai muista soluviljelmiin perustuvista ruoantuotantotavoista kiinnostuneet voivat osallistua keskusteluun ja kehitystyöhön VTT:n avoimessa innovaatiotilassa http://owela.fi/cellpod.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

