Lauri Kontro: ”Wahlroosin kirja kannattaa lukea, se on pamfletiksi harvinaisen perusteellinen.”

Björn Wahlroos on julkaissut kirjan Markkinat ja demokratia. Kirjan alaotsikko vaatii loppua enemmistön tyrannialle.

Enemmistön tyrannia on käytössä muun muassa Suomessa. Sitä nimitetään parlamentarismiksi. Siitä pitäisi siis päästä irti.

Wahlroosin käsityksen mukaan julkinen talous haukkaa liian suuren osan kakusta. Julkinen on tehotonta, kun taas markkinatoiminta on tehokasta. Politiikka tuottaa vääriä päätöksiä, mutta markkinat eivät erehdy, kirjoittaja kertoo.

Wahlroos arvioi, että julkiselle vallalle pitäisi jättää vain puolustusasiat ja turvallisuudesta huolehtiminen. Sen sijaan terveyspalvelut, koulut ja yliopistot voitaisiin yksityistää.

Wahlroosin ajatus ei ole Suomessakaan uusi. Sitä on aiemmin nimitetty yövartijavaltioksi. Muita virkamiehiä ei tarvita kuin ne, joka kiertävät katsomassa, onko valot sammutettu.

Kirjoittaja on uusliberalisti, jonka ajatuksissa on paljon ns. Chicagon koulukunnan ajattelua. Tunnetuin chicagolainen oli Milton Friedman. Tunnetuin oppiin uskova poliitikko oli Margaret Thatcher.

Wahlroosin kirja kannattaa lukea, se on pamfletiksi harvinaisen perusteellinen.

Kirjoittaja piirtää rautalankamallin vallankäyttömuodoista, joita ovat demokratia, markkinat ja hierarkia.

Demokratiassa päättää enemmistö, markkinoilla päättää raha ja hierarkiassa päättää komentaja.

Tässä mallissa Euroopassa sovelletaan demokratiaa, Yhdysvalloissa markkinoita ja Kiinassa komentotaloutta. Wahlroos haluaa lisää markkinoita ja komentoa, ja vähemmän demokratiaa.

Demokratiasta ja markkinoista on kirjoitettu ennenkin paljon. Niistä teki myös nobelisti Kenneth Arrow kuuluisan paradoksinsa.

Arrow osoitti, että jos on kolme kuluttajaa ja kolme valittavaa asiaa, sopua on mahdotonta saavuttaa demokratian tai markkinoiden keinoin. Makuasioista ei siis voi kiistellä.

Jos Arrow on oikeassa, niin Wahlroos on väärässä. Mutta kuten sanottu, sekin voi olla makuasia.

Wahlroosin kirja on paljon parempi kuin hänen esiintymisensä julkisuudessa. Herra kehotti Suomen koulutettuja nuoria äänestämään jaloillaan protestiksi siitä, että Suomessa poliitikot eivät kuuntele.

Kuuntele – ketä?

Minkähän vuoksi Wahlroos itse tuli takaisin Amerikasta, jos Suomi kerran on niin paska maa?

Lauri Kontro