Ympäristö

Tutkimus: Leudot talvet kurittavat oravaa – syynä tuskin vaalea turkki

Ympäristö 30.11.2017

Tutkijan mukaan todennäköinen selitys metsässä elävien oravien kadolle on kuusen siemensadon heikkeneminen.


Rauli Lamberg
Pihoilla ja puistoissa oravia näkyy runsaasti, mutta metsässä ne ovat vähentyneet.

Metsissä elävien oravien määrä on lumijälkilaskentojen perusteella vähentynyt Suomessa ja Uralin länsipuolisella Venäjällä vuosina 1996–2012, kertoo Turun yliopiston tutkimus.

Oravan kannanvaihtelu on luontaisestikin suurta, joten pitkän aikavälin kehityksen arviointi on vaikeaa. Silti tutkijat pitävät laskevaa suuntaa selvänä tutkimusaineiston perusteella.

Oravakato näyttäisi johtuvan tavalla tai toisella talvien lämpenemisestä.

Väitöskirjatutkija Tytti Turkia pitää todennäköisenä taustaselityksenä oravan ravinnon vähenemistä.

Leudot talvet saattavat suosia havupuiden siemeniä syöviä hyönteisiä ja puita heikentäviä sienitauteja. Näin puiden siemensato olisi aiempaa niukempi. Erityisesti kuusen siemen on oravalle tärkeää ravintoa.

Oravan talveen kuuluu myös harmaa talviturkki. Koituuko kenties vaalea turkki lumettomassa metsässä oravan kohtaloksi, kun pedot erottavat saaliin aiempaa helpommin?

"En pidä sitä kovin todennäköisenä syynä. Oravalla ei ole valkeaa turkkia kuten metsäjäniksellä", Turkia toteaa.

Turkian mukaan oravakantaa säätelee ennemminkin ravinto kuin saalistus.

Hyvä käpyvuosi voi moninkertaistaa oravien määrän.

Viimeksi oravia oli Suomen metsissä runsaasti kevättalvella 2013. Huippua edelsi vuoden 2012 hyvä käpyvuosi. Sittemmin oravakanta on romahtanut ja pysynyt matalana.

Turkian tutkimus on julkaistu Ecography -tiedelehdessä. Käynnissä on myös toinen tutkimus, jossa oravan kannanvaihteluita selvitetään suomalaisesta lumijälkiaineistosta vuodesta 1989 vuoteen 2017.

Tutkimukset ovat osa Turkian väitöskirjaa, jota rahoittavat Emil Aaltosen säätiö ja Suomen Akatemia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit