Ympäristö

Kesän korkein lämpötila 27 astetta – näin koleaa keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa

Ympäristö 17.07.2017

Hellepäiviä on laskettu tähän mennessä vasta 12, mikä on lähes kymmenen päivää vähemmän kuin pitkän ajan keskiarvo.


Jaana Kankaanpää
Hellepäiviä on ollut tähän mennessä vain 12.

Kesä on ollut koko maassa keskimääräistä koleampi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Koleinta on ollut maan kaakkoisosassa, missä kesän keskilämpötila on tähän mennessä ollut runsaat kaksi astetta tavanomaista alempi.

Näin koleita kesäsäitä koetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Tämän kesän toistaiseksi ylin lämpötila mitattiin toukokuussa Hämeenlinnassa. Silloin elohopea kipusi 27,0 asteeseen. Hellerajan ylittäneistä lämpötiloista on päästy nauttimaan tänä kesänä vasta 12 päivänä. Helleraja on 25 astetta.

Pitkän ajan keskiarvon mukaan hellepäiviä olisi ollut tähän mennessä odotettavissa parisenkymmentä.

Useilla paikkakunnilla hellerajaa ei ole rikottu ollenkaan. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman mittari ei ole rikkonut hellerajaa kertaakaan tänä kesänä. Sen näyttämä korkein lukema on ollut 25,0 astetta.

Hellelämpötila on aikaisemmin säilynyt rikkoutumatta Helsinki-Vantaalla vuosien 1959–2017 välisenä aikana vain kerran: vuonna 1974.

Sen lisäksi, että lämpötilat ovat vaihdelleet alueellisesti, on myös sademäärissä ollut epätasaista jakaantumista. Pohjois-Lapissa, Pirkanmaalla ja kaakonkulmalla sademäärät ovat olleet harvinaisen suuria, samaan aikaan kun Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on ollut kuivaa.

Koleasta kesästä johtuen myös ukkonen on pysynyt poissa. Maasalamoita on tähän mennessä paikannettu vain runsaat 6 000 kappaletta.

Sijainti Euraasian mantereen reunalla aiheuttaa suurta luontaista vaihtelua Suomen ilmastolle. Syy koleaan kesään löytyy itänaapuristamme. Venäjälle pitkäksi aikaa lukkiutunut matalapaineen alue on estänyt Länsi-Euroopan lämpimien ilmamassojen rantautumisen Suomen ilmatilaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit