Ympäristö

Näin lajittelet muovijätteet kierrätykseen

Ympäristö 08.01.2017

Kuluttajan pitäisi jaksaa irrottaa kannet ja korkit muovipakkauksista. PVC ja likaiset öljykanisterit eivät kuulu keräykseen.


Kari Salonen
Muovinkeräykseen toivotaan elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden pakkauksia. Pantillisten muovipullojen oikea osoite on erillinen pullonkeräys.

Muovinkeräykseen kuuluvat vain pantittomat muovipakkaukset, jotka ovat olleet alun perin jonkun tuotteen kääreenä. Muovituotteet, kuten lelut tai muuttolaatikot eivät kuulu keräykseen.

Kierrätykseen kelpaavia ovat esimerkiksi elintarvike- ja pesuainepakkaukset sekä muovipussit. Näin ohjeistaa Suomen Uusiomuovi Oy, joka järjestää muovinkeräyksen yli 2 200 yrityksen puolesta, jotka kuuluvat jätelain tuottajavastuun piiriin.

Kotitalouksien muovinkeräys käynnistyi viime vuonna. Kuluttajien kierrätysinto kaipaakin vielä herättelyä.

Suomen Uusiomuovin kehitysjohtaja Peter Rasmussen pitää ensiarvoisen tärkeänä, että jokainen löytää lähimmän muovinkeräyspisteensä. Sen voi etsiä nettisivulta rinkiin.fi.

Lajitteluun kaivattaisiin myös huolellisuutta. Kuluttajien pitäisi jaksaa erotella erilaiset muovit toisistaan eli käytännössä irrottaa korkit ja kansikalvot pakkauksista, jotta muovilaatujen erottelu onnistuu kierrätyslaitoksella.

Keräysastiaan ei saisi päätyä kierrätystä haittaavia ongelmajätteitä, kuten likaisia öljykanistereita tai prosessin saastuttavaa PVC-muovia.

Myöskään erityisen likaiset muovipakkaukset eivät kelpaa materiaalihyötykäyttöön, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Sen mukana muovi ohjautuu jätevoimalan kattilaan tuottamaan energiaa.

Lue myös:

Kuluttajat halutaan kierrättämään muovia - muovinjalostamolla podetaan roskapulaa

Muoviroskan polttaminen on kiellettyä


LAJITTELE MUOVI OIKEIN

Keräykseen kelpaavat muun muassa muoviset elintarvike- ja pesuainepakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit ja -kääreet.

Pakkaukset pitää tyhjentää ja tarvittaessa puhdistaa sekä kuivata.

Tiskaamista kaipaavan likaiset pakkaukset joutavat sekajätteeseen, josta ne ohjautuvat polttoon.

Korkit, kannet ja suojakalvot täytyy irrottaa pakkauksesta ja pistää ne keräysastiaan erikseen.

Erilaisia muovipurkkeja ei saa sulloa sisäkkäin.

PVC-pakkauksia ei haluta keräykseen. PVC:n tunnistaa kolmiosta, jonka sisällä lukee 3.

Öljykanisterit kuuluvat ongelmajätelaitokselle.

Lähin muovinkeräyspiste löytyy nettisivulta rinkiin.fi.

Lähde: www.uusiomuovi.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit