Ympäristö

Savon Sanomat: Maaseudun yritysten jätehuollon pelätään romahtavan – hintoihin vahva korotuspaine

Ympäristö 24.08.2016

Kun välimatkat ovat pitkiä, jätehuollon kustannukset kasvavat.


Markku Vuorikari
Lasijätettä. Kun lajitteita on monta, mutta jätteen kokonaismäärät pieniä, käsittely kallistuu.

Hankintalain uudistus rajaa kunnallisten jäteyhtiöiden mahdollisuuksia palvella yrityksiä, Savon Sanomat (24.8.2016) kertoo. Samanaikaisesti on valmisteilla jätelain muutos, jonka myötä kuntien jäteyhtiöt voivat palvella vain asukkaita.

Maaseudun yritykset pelkäävät palvelutason romahtavan ja yksityisten yritysten kiristävän hinnoittelua entisestään. On todennäköistä, että myös haja-asutuksen kotitalouksien hinnat nousevat.

"Jätekukossa on tämän takia paine nostaa 10–20 prosenttia kotitalouksien jätehuollon hintoja", lehden haastattelema Jätekukko Oy:n toimitusjohtaja Arto Ryhänen kommentoi.

"Tämä johtuu siitä, että ajelemme jatkossa vain kotitalouslenkkejä, kun joku muu kerää samoilla reiteillä yritysjätteet. Peräkkäin ajoahan siitä tulee."

Jätekukko on kuntien yhteinen jätepalvelu Savossa. Myös Kuopion kaupungin kaupunkirakennelautakunta toteaa, että kaupungeissa jätehuolto pelaa jatkossakin varmasti, mutta maaseutuyritysten, maatilojen ja pienyritysten jätehuolto kärsii.

"Kyllä tämä on kehityksen takapakkia", Savon Sanomien haastattelema jätelautakunnan puheenjohtaja Hannu Kananen (kesk.) painottaa.

Lue myös:

MT kertoi jo heinäkuussa, että jätelain muutokset iskisivät maaseudulle

Lassila & Tikanoja kiistää uuden hankintalain heikentävän jätehuoltoa

Aiheeseen liittyvät artikkelit