Ympäristö

Syke: Päiväperhoset vähissä ja myöhässä

Ympäristö 17.08.2017

Kesän koleat säät ovat lykänneet päiväperhosten lentoa 2–3 viikkoa keskimääräistä myöhäisemmäksi.


Markku Vuorikari
Nokkosperhonen on pysytellyt edelleen vähälukuisena.

Suomen ympäristökeskuksen keräämien ennakkotietojen perusteella kuluva perhoskesä on ollut selvästi sekä edellistä kesää että keskimääräistä perhoskesää huonompi.

Kolean, epävakaisen ja sateisen sään vuoksi kulunut kesä on ollut päiväperhosille vaikea ja edellisvuotta heikompi. Lentoajat ovat viivästyneet usealla viikolla.

Kesä-heinäkuu on normaalisti päiväperhoslajien parasta lentoaikaa. Nyt aikuiset perhoset ovat kuitenkin kuoriutuneet parisen viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Päiväperhoslajeissa on selvästi enemmän edelliskesästä vähentyneitä kuin runsastuneita lajeja. Vähentyneitä on jopa 37 lajia.

Enemmistö lajeista on esiintynyt edellisvuotta vähälukuisempina. Erityisen niukkoja ovat olleet meille etelästä vaeltavat lajit, kuten ohdake- ja kaaliperhonen.

Päiväperhosia oli tavanomaista vähemmän aina elokuulle asti, mutta tällä hetkellä niitä esiintyy ajankohtaan nähden runsaasti. Kesä muistuttaa monin tavoin vuosia 2014 ja 2015.

Ne olivat päiväperhosille 2000-luvun heikoimpia.

Vaeltavien perhoslajien ohella vähissä ovat etenkin monet sinisiivet ja hopeatäplät. Myös nokkosperhonen pysyttelee vähälukuisena.

Perhosten esiintyvyys ei kuitenkaan ole ollut heikkoa tasaisesti. Esimerkiksi pohjoisimmilla havaintopaikoilla, Utajärvellä ja Yli-Iissä perhosia on ollut varsin hyvin.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima päiväperhosseuranta aloitettiin vuonna 1999. Havainnointi painottuu etupäässä maamme eteläosiin.

Monen eteläisen lajin, kuten kartta- sekä häiveperhosen havaittu runsastuminen on seurausta ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoomme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit