Öljynpuristamon ovi Raisiossa säppiin toistaiseksi - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Maaseudun Tulevaisuus

Öljynpuristamon ovi Raisiossa säppiin toistaiseksi

Raisio on ilmoittanut lomauttavansa kaikki kasviöljyteollisuuden työntekijät ensi vuoden alussa. Lomautuksen kestoa yhtiö ei tässä vaiheessa kerro. Rypsiöljyn puristamista ei kuitenkaan lopeteta kokonaan.
Jaana Kankaanpää

Kasviöljyn puristaminen loppuu Raisiossa ensi vuoden alkuvuonna ja yhtiö lomauttaa koko kasviöljyteollisuuden väen toistaiseksi. Päätös koskee 15 työntekijää.

Raisio käynnisti kasviöljyteollisuutta koskevat yt-neuvottelut syyskuun alussa.

Tärkeimpänä syynä uudelleenarviointiin on EU:n päätös kieltää neonikotinoidia sisältävien valmisteiden käyttö öljykasvien peittauksessa. Se uhkaa vähentää öljykasvien viljelyä Suomessa merkittävästi.

Raisio pyrki sopeuttamaan kasviöljyteollisuutta markkinatilanteeseen jo viime talvena parantamalla tuotannon tehokkuutta ja joustavuutta. Ne eivät yhtiön mukaan kuitenkaan EU:n tekemän päätöksen jälkeen enää riittäneet turvaamaan kannattavaa liiketoimintaa.

Öljykasvien viljely on vähentynyt Suomessa viime vuosina tuntuvasti. Vielä kolme vuotta sitten ala oli kolminkertainen tämänvuotiseen 50000 hehtaariin nähden.

Tämänvuotinen sato kattaa vain neljänneksen kotimaisen kasviöljyteollisuuden tarpeesta. Se ei yhtiön mukaan mahdollista kannattavaa liiketoimintaa Suomessa.

Yhtiö heittää pallon valtiovallalle. Mahdolliset öljykasvien viljelyä Suomessa tukevat maataloustukiratkaisut ovat liiketoiminnan tulevaisuuden kannalta merkitseviä.

Lue lisää