Maaseudun Tulevaisuus

10 000 hehtaarin mies vaihtoi puoluetta

Pohjois-Karjalan metsäkuninkaan titteli sopii liikemies Yrjö Laakkoselle, joka vakuuttaa, että sijoituskohteena metsä on vakaa. Hän aikoo hankkia viimeistään ensi vuonna metsiä niin paljon, että kymmenentuhannen hehtaarin raja rikkoutuu. Hänelle myös metsätyöt ja metsissä liikkuminen ovat olleet tärkeitä harrastuksia.
Mikko Makkonen
Yrjö Laakkonen sanoo laskupäänsä olleen nuorena parempi, mutta töitä hän tekee edelleen ja tarttuu toimistossaan Joensuun Noljakassa aina siihen työhön, missä eniten tarvitaan vetoapua.

Yrjö Laakkonen ynnäilee paperilla nykyisiä metsähehtaareitaan, laskukonetta tarvitaan, että päästään maksettujen verojen suuruudesta perille.

Liikemies Yrjö Laakkonen on sitä mieltä, että valtio ottaa moneen kertaan omansa pois maa- ja metsäkauppojen yhteydessä.

Kemeratuista hän ei säästäisi, koska metsätöiden teettämisen muodossa metsään sijoitettu raha kiertyy monille ja työllistää maakunnissa väkeä.

Hän etsii sopivia kohteita muun muassa UPM:n myytävien tilojen joukosta. Työpäivien mittaan 72-vuotias Yrjö Laakkonen lukee metsätaloussuunnitelmia tarkkaan ja lähtee sitten tiluksille tarkistamaan, millainen maapohja missäkin on.

”Tiedän, ettei metsästä tuottoa saa, jollei niitä hoida. Myös maapohja kannattaa aina tarkistaa hyvän kasvun varmistamiseksi”, hän neuvoo metsään sijoittajia.

Vireillä Laakkosen suvulla on laajan yhteismetsän perustaminen, jotta metsiä voidaan hoitaa ja myydä yhdessä sopien. Omalle jälkikasvulleen hän haluaa neuvoa paitsi sijoitussalkun hoitoa myös metsien hoitoa. Metsä on ollut miehelle lapsuudesta asti tärkeä osa elämää.

Metsästä alkoi koko autobisnes: puutavaraa oli  Tauno-isän liikkeestä myyty ja toimitettu Unkariin ennen Venäjän miehitystä. Siinä oli vaarana, että rahat jäävät kokonaan saamatta, kunnes Unkarista lähetettiin moottoripyöriä ja mattoja korvaukseksi puusta.

Laakkosen veljekset myivät 300 moottoripyörää eteenpäin, ja heille syntyi ajatus: ”Osataan myö myydä autojakin, kun kerran moottoripyöriäkin.”

Siitä syntyi Veljekset Laakkonen -autokauppa vuonna 1966.

”Kaupanteko on helppoa, se riippuu halusta! Kyvyt tulevat perässä”, Yrjö Laakkonen myhäilee.

Nykypolitiikkaan hän haluaa sanoa sanansa: ”54 vuotta olen kokoomusta äänestänyt, mutta enää en äänestä. Nykyhallitukseen ei kokoomuksen olisi pitänyt ruveta. Euroopassa kokoomusministerit ovat leikkineet isompaa kuin ovat. Nyt on keskustan vuoro. Sen pitäisi vain löytää hyvät hallituskumppanit”, Yrjö Laakkonen pohtii eikä sulata kyllä kaikkia vanhoja keskustapoliitikkojakaan.

Lue lisää

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa

Yle uutiset: Puukauppa käy vilkkaana Kainuussa, vaikka kesän myrskytuhot hieman sitä hidastivatkin

Aarre: Turvemaita voidaan korjata sulan maan aikaan, kunhan yksi tärkeä ehto täyttyy – "Parhaimmillaan kesäharvennuksessa jälki voi olla talviharvennusta parempaa"

Yle uutiset: "Niitä on käsittämätön määrä" – Pohjois-Karjalan karhukanta on oletettua suurempi