Tuoreet

Bryssel kaavailee kyytipalvelu Uberin laillistamista

Tuoreet 04.03.2015


Brysselin solmukohtana toimivassa liikenneympyrässä on arki-iltapäivänä täysi kaaos. Kymmenet taksit ovat parkkeeranneet sikin sokin keskelle tietä. Kuljettajat seisovat tupakalla ympyrän keskellä.

EU-korttelit lävistävä liikenneympyrä on suosittu paikka mielenosoituksille. Tällä kertaa sen ovat vallanneet taksinkuljettajat, jotka ovat raivostuneet kaupungin suunnitelmista laillistaa kyytipalvelu Uber.

–  Ammattimainen taksitoiminta on vakuutettua, säänneltyä ja siitä maksetaan veroja. Uberin kuljettajat eivät maksa näitä maksuja. Kilpailu ei ole reilua, sanoo Stephane Van Bourgogne STT:lle.

Amerikkalaislähtöinen Uber on toiminut Brysselissä vuoden verran, mutta tuomioistuin on kieltänyt sen toiminnan jopa 10  000 euron sakon uhalla.

–  Amerikassa markkinat ovat vapaat, Euroopassa niitä säännellään, Van Bourgogne tuhahtaa.

Nettisovelluksen avulla toimiva taksipalvelu Uber on kielletty myös monissa muissa Euroopan kaupungeissa.

Uber rantautui vastikään myös Helsinkiin. Suomalaisviranomaiset ovat kyseenalaistaneet yhtiön laillisuuden, koska sen kuljettajilta ei vaadita taksilupaa.

Kimppataksilla Amsterdamiin

Brysselissä Uber on otettu tervetulleena vastaan, koska monet moittivat taksien palvelua kehnoksi ja taksoja kalliiksi. Uberin kautta voi tilata kyytejä puolet halvempaan hintaan. Uber markkinoi kritisoitua Pop-palveluaan autojen yhteiskäyttönä, jonka tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa.

Brysselin taksinkuljettajat sanovat tarjoavansa mielellään itsekin kimppakyytejä.

–  Meille ei ole ongelma, jos joku haluaa matkustaa Amsterdamiin ja jakaa kyydin muiden kanssa. Tämä on ollut mahdollista jo kauan, yksi mielenosoittajista sanoo.

–  Ongelma meille on, jos kuka tahansa voi tarjota kyydin ja tehdä siitä taksipalvelun.

Brysselin kaupungin liikennejohtajan Pascal Smetin mukaan Uberin toiminta voidaan sallia vain, jos sen toiminta saadaan sääntelyn alle. Kuljettajista, autoista ja matkoista on pidettävä tarkkaa kirjaa ja verot tulee maksaa täytenä.

Smetin kaavailema lakimuutos tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT