Tuoreet

Kevättulvat jatkuvat – Tornionjoki voi tulvia loppuviikosta

Tuoreet 26.05.2015

Sateet vaikuttavat tulvan suuruuteen. Itä-Suomessa myös järvien pinnat ovat korkealla.


Tornionjoen vedenpinta voi nousta vahinkorajan yli keskiviikkona Torniossa, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Pellossa Länsi-Lapissa vesi voi tulvia sisään viemäreistä ja nousta teille jo torstaina. Tämän hetken ennusteiden mukaan Tornionjoen pinta on korkeimmillaan sunnuntaina tai maanantaina.

Tulvan suuruuteen vaikuttavat muun muassa keskiviikolle ennustetut sateet. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vettä voi sataa Tornion seudulla jopa 15 millimetriä. Sateet siirtyvät keskiviikon jälkeen kohti pohjoista ja heikkenevät.

Tulvat ovat mahdollisia myös muualla Pohjois-Suomessa.

Ounasjoen vedenkorkeus kääntyi viikonloppuna nousuun. Kittilässä vesi on jo noussut yli rajan, jossa se herkästi nousee viemäreihin. Tulvahuippu koettaneen lähipäivinä.

Suomen ja Norjan välillä kulkevan Tenojoen vedenpinta nousee korkeammalle kuin viikko sitten. Viikon keskivaiheille ajoittuvasta tulvasta ennustetaan keskimääräisen kevättulvan suuruista.

Myös järvien pinnat ovat korkealla, kertoo Yle. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Pielisen, Saimaan ja Koitereen vedenpinnat ovat nousussa. Pielisen pinnan ennustetaan nousevan vielä noin 10 senttimetriä eli jopa 40 senttimetriä yli keskimääräisen kevättulvahuipun.

Saimaaseen kuuluvien Oriveden ja Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 25 senttimetriä. Koitereen pinnan odotetaan olevan kesäkuun alussa noin 10 senttiä nykyistä korkeammalla.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT