Tuoreet

Panimoliitto: Tuontiolut tuottaa jättitappiot valtiolle

Tuoreet 21.05.2015


Saara Olkkonen
Panimoliitto toivoo uudelta hallitukselta toimia Viron viinarallin hillitsemiseksi.

Suomen valtio menettää matkustajatuonnin vuoksi oluen alkoholi- ja arvonlisäveroja 164 miljoonaa euroa vuodessa, Panimoliitto sanoo. Puolet suomalaista ostaa olutta ulkomailta, suurin osa heistä Virosta.

Kaikkiaan suomalaiset ostavat ulkomailta olutta 69 miljoonaa litraa vuodessa eli lähes 13 litraa jokaista suomalaista kohden.

Luvut käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin oluen valmisteverojen ja rajakaupan vaikutuksia talouteen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tutkimuksen tekivät tutkimuslaitos Regioplan Policy Research ja konsulttiyritys EY .

"Suomessa on lähes viisinkertainen olutvero Viroon nähden ja se näkyy yhä kasvavana oluen matkustajatuontina", sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Ussa muistuttaa, että Suomen ja Viron välillä on suurin naapurimaiden välinen ero olutverojen tasoissa EU:ssa. Suuret veroerot johtavat mittavaan rajakauppaan maiden välillä.

"Suomen alkoholipolitiikan suurin ongelma on kasvanut rajakauppa Virosta. Uudelta hallitukselta tarvitaan toimia sen hillitsemiseksi. Ei ole mielekästä kasvattaa valtion menoja lisäämällä rajavalvontaa vaan pitäisi antaa kilpailukykyisen verotuksen hoitaa ongelma itsestään", Ussa painottaa.

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT