Tuoreet

Vihreät hamuaa liberaalia oppositiota

Tuoreet 10.05.2015

Vihreiden Ville Niinistö linjasi lauantaina terävää oppositiopolitiikkaa, kristillisten Päivi Räsänen haikaili yhä menetettyä hallituspaikkaa.


Vihreät kosiskelee sosiaalidemokraatteja, vasemmistoliittoa ja ruotsalaista kansanpuoluetta yhteiseen liberaaliin oppositioon konservatiiveiksi leimatun kolmen puolueen hallitusyhteistyön vastapainoksi. Kristillisdemokraatit ovat jäämässä oppositiossa "huutavan ääneksi korvessa", joka ei juuri löytäne kumppaneita esimerkiksi välikysymyksen tekoon.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö määritteli lauantaina puolueensa hallituksen kokouksessa vihreät liberaaliksi ja solidaariseksi puolueeksi. Hän arvosteli hallitusneuvotteluista vihreät pudottanutta keskustan Juha Sipilää selvästä arvovalinnasta.

Hän kutsui hallitusneuvotteluihin puolueita, jotka ovat korostaneet konservatiivisia arvoja ja talousoikeistolaisia, julkisen vallan vastuuta leikkaavaa politiikkaa, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä keskusta ratsasti vaalivoittoon paljon inhimillisemmällä leikkausvaatimuksella kuin kokoomus, mutta hallitusneuvottelujen avajaispäivänä kolme puoluetta pääsivät yksimielisyyteen kokoomuksen linjan mukaisista leikkauksista

Heillä näyttää olevan yhteistyövalmius hyvin pitkällä, ja olen huolissani, jos leikkaukset toteutetaan ihmisten perusturvasta tai -palveluista, Niinistö sanoi.

 

Kuntavaalien jälkeen vihreille uusi puheenjohtaja

Niinistö haluaa jatkaa vihreiden puheenjohtajana myös seuraavan kaksivuotiskauden. Puheenjohtaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa Oulussa. Vuodesta 2011 vihreitä johtanut Niinistö vakuutti, että oma ote puheenjohtajuudesta on nyt parempi kuin kertaakaan neljän vuoden aikana.

Ihmiset ovat vedonneet, että nyt teillä on oikea meininki. Puhutte tavallisten ihmisten palvelujen parantamisesta, arjen asioista, Niinistö vakuutti.

Vihreät sai vaaleissa yli 30-vuotisen historiansa parhaan tuloksen, yli 250  000 ääntä. Jos vaaleissa olisi tullut turpiin, Niinistökin olisi lähtenyt.

Vihreiden sääntöjen mukaan puheenjohtaja voi toimia tehtävässä vain kolme kaksivuotiskautta eli jos Niinistö saa jatkopestin, vihreät saavat uuden puheenjohtajan kuntavaalien jälkeen kesällä 2017.

 

Räsänen kertoo kantansa kesäkuussa

Kristillisdemokraatit hävisivät vaaleissa sekä ääniä että yhden kansanedustajanpaikan ja Sipilä jätti puolueen rannalle hallitusneuvotteluista. KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen haikaili vielä lauantaina puolueensa valtuustolle, että "apupyörät" olisivat tuoneet Sipilän kolmipyöräisen hallituksen kulkuun vakautta.

Nyt jokainen kaavailtu hallituspuolue on vaa´ankieliasemassa ja nähtäväksi jää, pysyvätkö kaikki pyörät mukana kuoppaisella tiellä, Räsänen enteili.

Kristillisdemokraateilla on puoluekokous elokuussa ja Räsänen sanoi kertovansa kesäkuussa, pyrkiikö jatkoon puheenjohtajana. Tilalle on jo tarjottu kansanedustajaksi palannutta Sari Essayahia.

Räsänen asetti tavoitteeksi, että oppositioasemassa puolue kasvaa. Seuraava mittari on huhtikuulle 2017 siirretyt kuntavaalit.

Räsäsen mielestä oppositio on hajanainen, mikä tarjoaa useita vaihtoehtoja yhteistyöhön.

Luotan siihen, että demokratiassa esimerkiksi media huomioi myös ne vaihtoehdot, jotka tulevat oppositiosta, Räsänen toivoi.

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT