Maaseudun Tulevaisuus

Tauno Anttonen muutti Vantaalta Vaalaan, mutta viettää nyt talvet Oulussa – "Lumityöt ja puulämmitys kävivät liian työläiksi"

Entinen lentäjä ikävöi etelässä asuessaan kotiseudulleen. Paluumuuttaja päätyi kotipitäjänsä kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi.
Tauno Anttosen kotialbumi
Tauno Anttosen mielestä parasta Vaalassa ovat luonto ja kalastusmahdollisuudet.

68-vuotias Tauno Anttonen asuu vaimonsa kanssa talvet Oulun keskustassa kerrostaloasunnossa ja vapusta lokakuulle Vaalan Rokuajärvellä

Anttonen on syntyisin Rokuajärveltä, mutta vietti valtaosan työurastaan Vantaalla, jossa hän työskenteli Finnairin lentäjänä.

"Isäni oli maanviljelijä. Koko aikuisikäni kaipasin takaisin juurilleni", hän sanoo.

Kaikki lomat hän vietti Vaalassa, kunnes vuonna 2002 hän pääsi eläkkeelle ja muutti vaimoineen pysyvästi vapaa-ajan asunnolle.

Nyt Anttosen terveys on kuitenkin reistaillut, joten pariskunta hankki talviasunnon Oulusta.

"Lumityöt ja puulämmitys kävivät liian työläiksi."

Parasta Vaalassa on hänen mukaansa luonto ja kalastusmahdollisuudet. Hän tykkää myös marjastaa ja sienestää.

Metsästystäkin hän harrasti, mutta se on jäänyt liikuntarajoitteisuuden vuoksi. Lisäksi sudet veivät Anttosen suomenpystykorvan mökin pihasta muutama vuosi sitten.

Vaalaan muutettua Anttosta pyydettiin kunnallispolitiikkaan. Hän istui Vaalan valtuustossa kaksi kautta, joista toisen valtuuston puheenjohtajana.

Nyt hän on jäänyt luottamustehtävistä pois, mutta toimii edelleen keskustan Oulun kunnallisjärjestössä ja tekee vaalityötä eduskuntavaaliehdokkaiden hyväksi. Tulossa on vilkas kevät.

Vaalassa hän kehittäisi vanhusten kotihoitoa, jotta vanhusten ei tarvitsisi niin herkästi muuttaa kuntakeskukseen.

Myymäläauto voisi myös edistää vanhusten pärjäämistä pidempään kotona.

Viimeinen kyläkoulu Veneheitossa lakkautetaan elokuussa, mikä on Anttosen mielestä surullista mutta ymmärrettävää, kun väki vähenee.

Hän suosittelee osittaista maalla asumista niille, jotka siihen pystyvät. Maalla asuminen vaatii erätaitoja sekä kykyä esimerkiksi korjata rikki menneitä vehkeitä.

"Vanheneminen ja liikuntakyky on otettava huomioon."

Lue lisää

Sähkökalastus kiellettiin maailmalla – Kurenuotalla sillisaalis voi olla 200 tonnia kerralla

Kalastuksen tutkimus auttaa kaloja, ympäristöä ja ihmisten terveyttä

Rysä nousemassa ammattikalastajien ykkösvälineeksi sisävesillä – "Rysä on hellä kaloille"

Monien merikalojen kannat kestävät hyvin paikoin hiipuvaa kalastusta – Saaristomereltä nouseva kilon lahna on yllättävän iäkäs