Arvostelut

Elokuva-arvio: Dokumentti ainutlaatuisesta oikeusprosessista – kartellikäräjistä jäi käteen iso lasku ja katkeruus

Suuri Savotta -dokumentti kertoo puukaupan kartellioikeudenkäynneistä metsänomistajien ryhmän koonneen Reijo Lahtosen näkökulmasta.
Markku Vuorikari
Metsänomistajien kanneryhmää vetänyt Reijo Lahtonen lastasi Suuren Savotan kannepapereita Helsingin käräjäoikeuden käsiteltäväksi tammikuussa 2015.

Metsänomistajien oikeustaistelu isoja metsäteollisuusyrityksiä vastaan jää historiaan ainutlaatuisena oikeusprosessina, jossa sadat yksityishenkilöt koettivat yhteistuumin periä vahingonkorvauksia kartellista tuomituilta suuryrityksiltä.

Puukartellikäräjiä käytiin vuosina 2011–2018, ja nyt aiheesta on valmistunut tunnin mittainen dokumenttielokuva ”Suuri Savotta”. Elokuvan ohjaaja Jani Salminen kuvaa filmissään hankkeen vaiheita pääpiirteissään – prosessissa oli vuosien mittaan niin paljon käänteitä, että siitä olisi riittänyt aineksia vaikka kymmenosaiseen jännityssarjaan.

Elokuvassa tapahtumia seurataan pääasiassa puunmyyjien ryhmän koonneen Reijo Lahtosen silmin: hän on elokuvan päähenkilö. Katkera sellainen, ja katkeruus tihkuu yhä vahvemmin läpi, mitä pidemmälle asiat etenevät.

Alussa korvauksia peräävien puunmyyjien kommenteissa kuultaa halu saada oikeutta. Vahingonkorvausten haku kuvataan loogiseksi seuraukseksi siitä, että metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Group oli tuomittu kartellista puunostossa.

Kuten nyt myöhemmin tiedetään, asiassa oli kuitenkin monta mutkaa, juridista kikkailua ja viivästyksiä. Loppujen lopuksi kukaan mukaan lähteneistä puunmyyjistä ei saanut euroakaan korvauksia.

Ryhmän usko voiton mahdollisuuksiin hiipui, rivit hajosivat eikä kukaan halunnut ottaa riskiä seuraavassa oikeusasteessa. Lopussa oli vain pettymys. Kartellikäräjöinnin kokonaiskustannukset nousivat 45 miljoonaan euroon.

Elokuvan kiinnostavinta antia ovat metsänomistajien haastattelut ja oikeudenkäynneistä nauhoitetut puhetallenteet, joissa muun muassa yritysten puunoston johtohenkilöt vastaavat kartellia koskeviin kysymyksiin. Dokumentissa kuullaan myös ostotyötä tehneen henkilön kuvaus siitä, miten puukauppaa käytännössä ohjailtiin.

Harmillista on, että vastapuolen eli Stora Enson, UPM:n ja Metsä Groupin näkökulmaa asioihin ei kuulla elokuvassa lainkaan. Ohjaajan mukaan ne eivät halunneet kertoa omaa näkemystään.

Katsojaa jää hämmentämään elokuvan päähenkilön rooli koko prosessissa – oliko hän itse yksi korvausten hakijoista, pyyteetön hyväntekijä vai oliko ryhmän kokoaminen ja sen vetäminen hänelle bisnestä? Yksittäisille metsänomistajille tai Lahtoselle koituneista kuluista tai tuotoista ei dokumentissa kerrota.

Reijo Lahtonen on aiemmin kertonut julkisuudessa (muun muassa Ylen haastattelussa 26.3.2017) keränneensä liittymismaksuja metsänomistajilta. Jos oikeusjuttu olisi voitettu, hän olisi saanut myös provisiota korvauksista. Kanneryhmiin lähti mukaan 1 710 metsänomistajaa. Lahtonen ei ollut itse metsänomistaja.

Dokumentin loppuvaiheessa Lahtonen vaikuttaa ajautuvan riitoihin ryhmän omien asianajajien kanssa.

Ohjaaja Jani Salminen kertoo halunneensa dokumentoida kartellikäräjät, koska tapaus oli erittäin poikkeuksellinen. Entuudestaan hän ei tuntenut puukauppaa lainkaan.

Hän kohtasi elokuvan teon aikana monia yllättäviä hankaluuksia. Normaalisti helposti hankittavissa olevien videoiden, kuten hakkuu- ja tehdaskuvausten, teko oli työlästä, sillä juuri kukaan alalla toimiva yritys tai henkilö ei halunnut näkyvyyttä arkaa aihetta käsittelevässä elokuvassa.

Sama pulma koski hänen mukaansa myös haastatteluja; hyvin harva uskalsi ottaa sen riskin, että ärsyttäisi isoja metsäyhtiöitä.

Suuri Savotta

  • Dokumenttielokuva, joka kertoo yksityisten metsänomistajien käräjöinnistä UPM:ää, Stora Ensoa ja Metsä Groupia vastaan puukauppakartelliasiassa.
  • Ohjaaja: Jani Salminen
  • Tuottaja: Eero Heinonen/Art Slow Oy
  • Kesto: 63 minuuttia
  • Elokuva on katsottavissa televisiossa Ylen TV1-kanavalla Dokumenttiprojekti-sarjassa 27.2. kello 19 ja Yle Areenassa 24.2. alkaen.
  • Se esitetään myös Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuun alussa kotimaisten teosten kilpasarjassa.

Lue lisää