Arvostelut

Teatteriarvio: Stalinin suloinen ruoska kertoo hersyvästi vaaran vuosista Helsingissä neuvostoliittolaisten näkökulmasta

Valvontakomission johtaja Andrei Zdanov joutuu vääntämään niin Kekkosen kuin Paasikivenkin kanssa.
Stefan Bremer
Hotelli Tornissa vodka virtaa ja kaulukset kiristävät. Andrei Zdanovilla palaa pinna oikeusministeri Urho Kekkosen kanssa.

Teatteriin meno hirvittää hieman, jos odotettavissa on komedia. Tällä kertaa hirtehinen sellainen. Pahimmassa tapauksessa luvassa on liukastumisia banaaninkuoriin ja muuta pelleilyä ja ilveilyä.

Tällä kertaa pelko osoittautuu turhaksi. Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitettävä Stalinin suloinen ruoska nojaa vahvoihin roolisuosituksiin ja timanttiseen dialogiin. Tilanteiden kehittyminen ei ole ennakoitavissa, joten yllätysnaurut raikuvat useaan otteeseen.

Tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin hotelli Torniin vuonna 1944, kun valvontakomission johtaja Andrei Zdanov (mainio Sixten Lundberg) on joutunut vasten tahtoaan Helsinkiin komennukselle. Kyseinen kenraali-eversti on Stalinin luotettu ja raudanlujaksi tiedetty mies.

Asioiden hoitaminen Suomen hallituksen "fasistitolvanoiden", Paasikiven (Pekka Huotari) ja takkiaan kääntelevän Kekkosen (Petja Lähde), kanssa raastaa sydänvaivoista kärsivän Zsanovin hermoja. Taustalla mustavalkoisella videolla jyrähtelee välillä Mannerheim (Joachim Wigelius).

Tunnelmaa väkevöitetään aika ajoin autenttisella kuvamateriaalilla, jossa Stalinin joukot marssivat suorissa riveissä ja panssarivaunut vyöryvät pommitettuun Berliiniin. Lavastus ja puvustus ansaitsevat myös kiitokset.

Ohjaaja Kari Heiskanen kuvailee kaupunginteatterin sivuilla näytelmää näin: "Stalinin suloinen ruoska avaa jatkosodan jälkeistä aikaa, 'vaaran vuosia', kuten niitä on kutsuttu, mutta tekee sen Neuvostoliiton näkökulmasta."

Heiskanen onnistuu välittämään neuvostoliittolaisten käsityksiä suomalaisista ja kokemuksia komennuksesta vihollismaassa.

Osalla näyttelijöistä on kaksoisroolit. Erinomaisesti homman hoitaa muun muassa Merja Larivaara Hertta Kuusisena ja neuvostoliittolaisena erillisosaston sihteerikkönä, joka kylvää hermostuneisuutta kirjaamalla asiat ylös Zsanovin kannalta epäedullisesti. Mitä, jos Stalin suuttuu?

Stalinin suloinen ruoska Helsingin Kaupunginteatterissa 27.4. asti.

Lue lisää

Eespäin, eespäin tiellä Thalian

Hitaasti koronteenikuplaan hiipivä toivo laukaisi itkettävän ikävän

Teatteriarvio: Peppi Pitkätossun matkaan voi hypätä omalta kotisohvalta käsin – ruudulle puristettu teatterielämys on kompromisseista huolimatta riemukas kokemus

Vuoden harrastajateatteri on ReTé: Reisjärven harrastajateatteri on pienen paikkakunnan ja yhteisöllisyyden voimannäyttö