Arvostelut

Kirja-arvio: Psykologisten trillerien ystäviä hellitään – Ruth Ware onnistuu viemään lukijalta jalat alta

Ruth Waren edellisistä teokset Nainen hytissä 10 ja Rouva Westaway on kuollut ovat keränneet paljon huomiota.
Ruth Ware: Lukitut ovet. Suomennos: Antti Saarilahti. 351 sivua. Otava

Psykologisten trillerien ystäville on tänäkin keväänä tarjolla toinen toistaan vetävämpiä tarinoita. Ne jotka ovat nauttineet lontoolaisen Ruth Waren (s. 1977) edellisistä teoksista, Nainen hytissä 10 (2018) ja Rouva Westaway on kuollut (2019), voivat luottavaisin mielin tarttua uutuuteen.

Lukitut ovet kertoo varakkaan perheen lastenhoitajasta, Rowanista. Heti ensi sivut paljastavat, mitä kauheaa on tapahtunut: lapsi on kuollut ja Rowan vankilassa. Hän kirjoittaa asianajajalle koko tarinansa vakuuttaen olevansa syytön. Häntä ei vain ole uskottu, sillä pyhimys hän ei ole ollut.

Hyväpalkkainen työpaikka on aluksi ylittänyt Rowanin toiveet. Mutta pian neljän lapsen kaitseminen laajoilla tiluksilla osoittautuu voimat ja yöunet vieväksi haasteeksi. Etenkin kun isommat lapset ovat vihamielisiä häntä kohtaan.

Tarinan miljöö on kiinnostava. Arkkitehtipariskunta on uudistanut vanhan kivitalon älykodiksi. Viimeisimmän teknologian mahdollistamat viritykset eivät ainakaan helpota Rowanin selviytymistä.

Kirjailijan esikuvaksi on tarjottu Agatha Christietä. Mutta Ruth Ware on kertojana nopeatempoisempi ja suorasukaisempi. Yllättävät käänteet ja paljastukset hän osaa. Kun kerronnan imuun antautuu, se ei irrota otteestaan.

Jännitystarinoitten lopetus on paljon lukeneelle usein pettymys, sillä kaava tapaa toistua.

Mutta Lukitut ovet onnistuu lopussakin viemään jalat alta. Tarinan kuviota jää miettimään, kun kannet on sulkenut.

Lue lisää