Arvostelut

Kirja-arvio: Sarjakuva antaa uudenlaisen näkökulman Caravaggion taiteilijaelämään

Milo Manaran sarjakuva Armahdus käsittelee 38-vuotiaana kuolleen kuumaverisen taiteilijaneron viimeisiä vaiheita.
Milo Manara: Caravaggio – Armahdus. Suomennos: Jukka Nyman. 56 sivua. Like.

Maalaustaiteen mestari Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571–1610) tunnetaan väkevistä uskonnollisista maalauksista. Italian kirkoissa niitten elävyyttä ja voimaa voi yhä kokea. Vaikutelma on usein kolmiulotteinen.

Sarjakuvataiteilija Milo Manara (s. 1945) on piirtänyt hänestä taiteilijaelämäkerran, jonka ensimmäinen osa, Miekka ja paletti, ilmestyi suomeksi 2015. Toinen osa Armahdus käsittelee 38-vuotiaana kuolleen kuumaverisen taiteilijaneron viimeisiä vaiheita.

Rooman paavi oli tuominnut Caravaggion kuolemaan, kun tämä oli tappelussa aiheuttanut nuoren miehen kuoleman. Ihaillulla taiteilijalla oli kuitenkin arvovaltaisia suojelijoita, jotka ryhtyivät häntä auttamaan.

Haavoistaan toipunut Caravaggio pakenee Maltalle. Siellä hänet nimitetään ritariksi ja armahdetaan. Hän maalaa uransa suurimman maalauksen Johannes Kastajan mestauksesta. Mutta pian hän joutuu taas kahakoihin. Armahdus perutaan ja pakomatka jatkuu.

Tapahtumakaari noudattelee pääosin tunnettua historiaa, mutta Manara täydentää aukkopaikat mielikuvituksestaan. Tuloksena onkin viihdyttävä seikkailutarina. Ensimmäistä osaa leimannutta erotiikkaakin hän saa mukaan kliseisen kauniiksi piirtämänsä sirkustytön myötä.

Viime vuosina aikuisten sarjakuvat ovat nousseet arvostukseen. Manara edustaa klassista esteettistä ilmaisua. Huolella piirrettyjä yksityiskohtia keskiajan elämänmenosta on ilo tarkastella. Maalauksissa näkyy Caravaggion oma kädenjälki. Teoksen lopussa on faktoja sisältävä viitesivu.

Tässäpä visuaalisuuteen tottuneelle vaihtoehto omatahtiseen lukuhetkeen. Historiallisia aiheita voisi olla saatavana sarjakuvina enemmänkin.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen