Kirja-arvio: Kun lapsi riittävästi painelee nappeja, tekisi mieli heittää koko kirja seinään – tai antaa naapurille lahjaksi - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Kun lapsi riittävästi painelee nappeja, tekisi mieli heittää koko kirja seinään – tai antaa naapurille lahjaksi

Kotipihan linnut -kirja esittelee kymmenen tuttua lintua kuvin, tekstein ja äänin.
Kotipihan linnut – Opi tunnistamaan yleisimmät linnut. Suomentanut Elina Salonen. Gummerus. 24 sivua.

Kotipihan linnut – Opi tunnistamaan yleisimmät linnut -kirja tuntuu ajatuksena tosi hyvältä lapsiperheen ensimmäiseksi lintukirjaksi.

Kirja sisältää kymmenen tuttua lintua esiteltynä kuvin, tekstein ja äänin. Kovakantinen ja kovilla paksuilla sivuilla varustettu kirja on kerrassaan kaunis. Mitoitukseltaan se ei ole liian iso ja sopii hyvin myös lapsen käsiin.

Lintujen kuvat ovat selkeät ja oheen liitetyt esittelytekstit kertovat olennaisen linnuista. Linnusta kuvaillaan ulkonäkö, koko, ääni, elinympäristö sekä levinneisyys. Kiinnostavaa tietoa on myös mihin eri lintuihin kyseisen linnun voi erehdyksessä sekoittaa.

Mukaan kirjaan on ympätty äänipakkaus, jossa on kymmenen linnun kuvat. Kuvaa painamalla voi kuunnella linnun laulua muutaman sekunnin pätkän.

Kirjaan on mukava tutustua yhdessä aikuisen ja lasten voimin. Mutta arvatkaa mitä tekee lapsi sen jälkeen? Lapsi painelee keskeytyksettä lintujen laulua. Erityisesti sitä yhtä, mistä tykkää. Pari tuntia nauhoitettua linnun titityytä kuunneltuaan lehmänhermoinenkin aikuinen alkaa pohtia voisiko lintukirjan heittää seinään. Tai vaivihkaa ensi yönä hävittää. Tai antaa naapurille.

Nämä äänillä varustetut kirjat ovat viime vuosina markkinoille tultuaan aiheuttaneet lapsiperheissä runsaasti päänvaivaa. Kotipihan linnut -kirjan äänet ovat laadukkaat ja tekniikka on selvästi parantunut muutamassa vuodessa.

Viikon ahkeran äänten kuuntelun jälkeen kirja viimein hiljenee. Vaikka kirjan takasivulla neuvotaan yksityiskohtaisesti millaiset patterit äänien palauttamiseen pitää hankkia, siirrän hankintaa tulevaisuuteen. Kokemuksesta voin sanoa, että patterien vaihto on myös hauskaa puuhaa.

Niille, jotka siihen rohkeasti ryhtyvät vinkiksi: älä hukkaa pikkuruista ruuvia, jolla patteriluukun kansi avataan. Ja muista kierrättää tyhjät patterit!

Lue lisää

Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”

Aarre: Valkopeippi on villiyrtti, joka muistuttaa ulkonäöltään nokkosta – näin erotat kasvit toisistaan

Espoolaisnainen kynti viime viikolla elämänsä ensimmäisen pellon – kesätyöpaikka löytyi luomumaitotilalta Pihtiputaalta

Sudenkorennot ovat mestarisaalistajia, ja lisäksi ne ovat selvinneet jopa dinosaurusten valtakauden päättäneestä sukupuuttoaallosta – Aarre: Näin monta sudenkorentolajia Suomessa on tavattu