Kirja-arvio: Stuart Turton kehitti aivot solmuun saavan murhamysteerin, josta pääsee pois vain yhdellä keinolla - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Stuart Turton kehitti aivot solmuun saavan murhamysteerin, josta pääsee pois vain yhdellä keinolla

Miltä tuntuisi herätä kerta toisensa jälkeen samaan päivään? Evelynin seitsemän kuolemaa antaa siitä maistiaisen.
Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa. Suomennos: Jaakko Kankaanpää. 494 sivua. Otava.

Mies herää syrjäisen maalaiskartanon viereisessä metsässä muistinsa menettäneenä. Ainut mieleen jäänyt asia on Anna-niminen nainen, joka murhattiin viime yönä. Vai onko se vain kuvitelmaa?

Tästä asetelmasta alkaa pitkä ja piinaava pulmapeli. Kun viimein luulee päässeensä kärryille päähenkilön liikkeistä, kirjailija Stuart Turton pistää pakan sekaisin. Kerta toisensa jälkeen.

Lopulta selviää, että Aiden Bishop on päätynyt hyytävään leikkiin, jossa hän herää yhä uudelleen samaan päivään eri ihmisten kehoissa.

Päästääkseen pois Aidenin täytyy löytää vastaus kinkkiseen kysymykseen: Kuka on vastuussa kartanon tyttären Evelynin murhasta?

Alkuun pääseminen vaati etenkin äänikirjana melkoista ponnistelua, sillä juoni on mutkikas ja uusia henkilöitä pulpahtelee estradille jatkuvasti.

Suosittelen siksi kirjan lukemista perinteisenä versiona, sillä kansien välissä on lukijan apuna henkilökartta.

Paikoin juoni on hieman liian pitkäveteinen. Murhamysteerin solmu tuntuu vain kiristyvän koskaan aukeamatta. Loppuratkaisu on kuitenkin yllättävän hyvä ja lukijan tiedonjanoa tyydyttävä.

Rentoa lukuhetkeä ei tämän kirjan parissa kannata odottaa, sillä tarinassa mukana pysyminen vaatii täyden keskittymisen.

Jos älypelit, pakohuoneet ja aikamatkustus yhdistettynä perinteiseen dekkariin kiinnostavat, kirja palkitsee varmasti kärsivällisen lukijansa. Onhan se palkittu myös vuoden parhaana esikoisena Englannissa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Hanna Vellingin Kutsumaton tarjoaa raikasta viihdettä ­parisuhdekiemuroista

Kirja-arvio: Sarah Crossanin Kuunnousu näyttää miltä tuntuu, kun veljen teloituspäivä lähestyy vääjäämättä

Kirja-arvio: Piia Leinon Yliaika-romaanissa Suomen kansalaisuus rajataan alle 75-vuotiaille

Kirja-arvio: Thomas Taylorin Malamanteri on taianomainen seikkailu, joka kaappaa lukijan mukaansa