Arvostelut

Kirja-arvio: Anniina Mikaman Tinasotamiehet on kerronnassaan jopa mestarillisempi kuin trilogian aiemmat osat

Sarjan toinen osa Huijarin oppipoika oli viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon finalistikuusikossa.
Anniina Mikama: Tinasotamiehet. 397 sivua. WSOY.

Minan edessä häämöttää seikkailujen kesä. Hän ja Tom ovat hioneet taikashow'n huippuunsa, ja nyt koko seurue on lähdössä esiintymismatkalle Lontooseen. Luvassa ei ole kuitenkaan pelkästään suuret estradit täyttävää taikuutta, vaan matkalla on jokin toinenkin, salattu tarkoitus.

Minalla riittää silti muutakin ajateltavaa. Hän ja Tom loistavat yhdessä lavalla ja mainosjulisteissa, mutta pitääkö voimakkaana kytevä rakkaus tukahduttaa? Täytykö Tomin ja Minan tyytyä pelkkään ystävyyteen?

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogian päättävä Tinasotamiehet-romaani on huumaavan jännittävä sukellus 1800-luvun lopun Lontooseen. Kahdessa aiemmassa kirjassa rakennettu tarina nousee uutukaisessa aivan uusille kierroksille, niin ettei romaania etenkään kirjan toisen puolikkaan aikana malta laskea käsistään.

Mikamalla on taito luoda rakastettavia hahmoja ja kimurantteja juonikuvioita. Ensimmäisten lukujen aikana Tinasotamiehet sortuu välillä hienoiseen informaatiotulvaan, mutta etenkin kun tapahtumat lähtevät todella purkautumaan, ei kirjaa voi kuin kehua.

Trilogian päätösosa solmii yhteen Tomin menneisyyden irtonaiset langanpätkät. Tuttua seuruetta tulee varmasti ikävä, he kun ovat kolmen kirjan aikana tarjonneet unohtumattomia matkoja 1800-luvulle.

Viime vuonna ilmestynyt sarjan toinen osa Huijarin oppipoika oli Finlandia-ehdokas. Tinasotamiehet yltyy jopa trilogian aiempia osia mestarillisempaan kerrontaan.

Lue lisää

Kirja-arvio: Hevosten hyvinvointiin on saatu kaivattu kotimainen merkkiteos

Kirja-arvio: Millainen olisi elämä, jossa et olisi tehnyt yhtään väärää valintaa? Se selviää elämän ja kuoleman välissä Keskiyön kirjastossa

Kirja-arvio: Kunnianosoitus asutustoiminnalle ja kuvaus, kuinka sodanjälkeinen Suomi nousi maailman kärkimaiden joukkoon

Kirja-arvio: Mikko Välttilän esikoisteos näyttää, kuinka ilman sydäntä tehokkainkaan maatalous ei kannata – "Mitä meistä jää" on harvinainen kuvaus suomalaisesta maaseudusta