Arvostelut

Merkittävä osa kaunokirjallisuudesta on syntynyt häpeästä – niin myös Tuula-Liina Variksen omaelämänkerrallinen romaani

Romaanin Assin varhaisia häpeänaiheita ovat ulkonäköhuolet ja etenkin vasenkätisyys, joka yritetään kitkeä koulussa väkisin.
Tuula-Liina Varis: Sattunut syntymään. 356 s. WSOY

Häpeä on hankala tunne, sitä on vaikea jakaa. Paitsi kirjallisuudessa.

Merkittävä osa kaunokirjallisuudesta on syntynyt nimenomaan häpeästä, yksilön kokemuksesta. Kun syyt ja seuraukset selvitetään ja nähdään kokonaisuus, menneisyys puhdistuu, jopa jalostuu.

Lannistumaton luonne voi puskea itsensä useittenkin katastrofien läpi tasapainoon ja mielenrauhaan. Niin käy Tuula-Liina Variksen (s. 1942) omaelämäkerrallisessa romaanissa.

Henkilöillä on fiktionimet, mutta tekijä ei pyri muuntamaan tai salaamaan taustoja. Sen hän perustelee loppuosiossa hyvin. Muisti on fiktiota, hän kirjoittaa. Samankin perheen jäsenet kokevat elämää eri tavalla. Fiktio antaa vapauden omalle näkemykselle ja suojaa läheisiä.

Romaanin Assin varhaisia häpeänaiheita ovat ulkonäköhuolet ja etenkin vasenkätisyys, joka yritetään kitkeä koulussa väkisin. Myöhempiä koettelemuksia ovat isoegoiset miehet, joita hallitsee itseäkin isompi voima: alkoholi.

Onneksi Assi on omatahtoinen ja alistumaton. Vaikka hän jäi 16-vuotiaana täysorvoksi ja vaikka häpeä ja traagisuudet seuraavat laahuksena, hän ei murru. Vaikeimpia kaikista ovat vuodet Runoilijan kanssa.

Avioliitostaan Pentti Saarikosken kanssa Tuula-Liina Varis on kirjoittanut perusteellisemmin muistelmateoksessa Kilpikonna ja olkimarsalkka (1994). Siitä hänelle myönnettiin Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Lapsuusvuosien kuvaus tuntuu paikoin turhan yksityiskohtaiselta, mutta tarjoaa tuon ajan elämänmenosta havainnollisen kuvan. Sen sijaan lukujen lopussa olevat otteet Suomen Kuvalehdestä eivät tuo tarinaan lisää. Ne joutaisivat pois.

Teos on vahva näyttö ihmisen sisusta ja selviytymisestä.

Lue lisää

Kirjamyynnissä saavutettiin historiallisia kasvulukuja tänä vuonna – myös joulumyynti sujui erittäin hyvin

Lastenkirjailijaksi sattumalta: Karri Viitalan kirjoittamat saimaannorppa-Mikaelin seikkailut saivat alkunsa piirroksista ja YouTube-videoista

Kirja-arvio: Näin voit houkutella murkkuja omaan kotiisi

Kirja-arvio: Miika Nousiaisen lastenkirja hymyilyttää aikuistakin