Kirja-arvio: Hollantilaiskirjailija oli taitamaton renki 1970-luvun Pohjois-Karjalassa – hengenlähtö oli monta kertaa lähellä ja erään Annan kuulumiset kiinnostaisivat edelleen - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Hollantilaiskirjailija oli taitamaton renki 1970-luvun Pohjois-Karjalassa – hengenlähtö oli monta kertaa lähellä ja erään Annan kuulumiset kiinnostaisivat edelleen

Herman Koch ei ole erityisen mukava kaveri oman tarinansa päähenkilönä.
Herman Koch: Suomen päivät. Suom. Antero Helasvuo. 328 s. Siltala.

Miten ulkomaalaiset kokevat Suomen ja suomalaiset? Se kiinnostaa monia meistä.

Herman Koch (s. 1953) on hollantilainen kirjailija, jolta on suomennettu neljä omaleimaista romaania. Henkilöt eivät tapaa olla erityisen miellyttäviä. Esimerkiksi Lääkäri-romaanin päähenkilön potilaaksi ei soisi joutuvansa, mutta kiinnostavan tarinan Koch tekee.

Uutuudessa Koch kertoo nuoruutensa vaiheesta, joka sai hänet hakeutumaan Pohjois-Karjalaan maatalon apupojaksi. Tullessaan tämä 19-vuotias kaupunkilaispoika ei osannut sanaakaan suomea ja yhtä ummikko hän oli tilan töissä.

Kochin ystävät alkavat nauraa, kun puheeksi tulee puoli vuotta Suomessa. Syy huvittuneisuuteen paljastuu loppupuolella, kun Koch tunnustaa, kuinka taitamaton renki hän oli.

Moottorisaha, traktori, torjunta-aineet ja vaikkapa ovensaranan korjaus veivät tilanteisiin, joissa hengenlähtö oli lähellä. Kaikesta hän ei isäntäväelle kertonut.

Salskeassa nuoressamiehessä heräsi – ja hän myös herätti – romanttisiakin tunteita. Sirkeäsilmäisen Annan nykyiset kuulumiset kiinnostaisivat häntä vieläkin.

Pääosin teos on Kochin kasvutarina poikkeuksellisessa perhekuviossa Amsterdamissa. Ennen Suomea hän oli tehnyt jäljet jättävän matkan Amerikkaankin.

Erityisen mukava kaveri Koch ei oman tarinansakaan päähenkilönä ole, siinä hän noudattaa aiempien teosten linjaa. Mutta lukijan on pidettävä mielessä, että tämäkin teos on romaani. Lukemaan houkuttavan viritelmän hän nytkin rakentaa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Elokuva-arvio: David Copperfieldin elämä ja teot -elokuvan roolit jaettiin ihonväriin katsomatta

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Teatteriarvio: Jekyll & Hyde on aikamatka 1800-luvun Lontooseen, mutta tulkinta ei aivan tavoita musikaalin piinaavimpia kerroksia

Kirja-arvio: Puunostaja kuuntelee ja lohduttaa pitäjänsä väkeä – yksinäisyys kalvaa mieltä, pullosta tulee kaveri