Kotimainen kalankäsittelyopas innostaa ongelle – suomustaminen sujuu vaikkapa painepesurilla - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kotimainen kalankäsittelyopas innostaa ongelle – suomustaminen sujuu vaikkapa painepesurilla

Sakke Yrjölä neuvoo tainnuttamaan kalan ripeästi – näin säilyvyys ja laatu paranevat
Sakke Yrjölä: Kalankäsittelyn opas – Anatomia, tekniikat välineet. Nemo. 176 sivua.

Yksi tulevan kesän elämyksistä voi olla kalan perkaaminen lasten kanssa. Kotimaisen kalan käyttö on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Villikalan käyttö on paitsi terveellistä niin myös ympäristöteko.

Kalastaa voi kuka vain mato-ongella ja sillä voi napata saaliikseen kelpo ruokakaloja. Ainakin, kun tutustuu tuoreeseen Sakke Yrjölän Kalankäsittelyn oppaaseen.

Yrjölä on tunnettu graafikko ja kuvittaja, jonka selkeät ja yksityiskohtaiset kuvat ovat sekä kauniita että havainnollisia.

Kirjassaan Sakke Yrjölä esittelee yksityiskohtaisesti kahdenkymmenen eri kalalajin rakenteen ja neuvoo kuinka kala tulisi käsitellä. Ison kalan fileointi sujuu melko monilta, mutta miten selvitä isojen ahventen suomustamisesta – siihen Yrjölällä on näppärä vinkki: painepesuri.

Esimerkiksi oman lapsuuteni onkiretkiltä tuttu säynävä muistuu kirjaa selatessa uudella tavalla mieleen. Säynävää saatiin mökin rannasta sekä ongella että katiskalla. Kala valmistettiin joko hiilloksessa, uunissa tai kalapulliin jauhamalla.

Omasta keittiöstäni ei löydy myllyä, mutta kirjasta löytyy seikkaperäiset ohjeet kuinka kalan saa jauhettua kotioloissa ilmankin. Lapsuuden säynesaaliita muistellessa tulee sellainen olo, että pitää kaivaa onkivälineet esiin.

Kalankäsittelyn opas toimii hyvin koko perheen opetuskirjana. Tarpeellinen osio kaikille eläviä kaloja käsitteleville on heti kirjan alussa vastaan tulevat ohjeet kalan asianmukaiseen lopettamiseen.

Yrjölä muistuttaa, ettei elävää kalaa saa pitää kuivilla tarpeettomasti. Henkeään haukkova stressaantunut kala erittää stressihormoneja, joiden vuoksi kalan säilyvyys ja laatu heikkenevät. Myös katkeamattoman kylmäketjun merkitystä korostetaan.

Lue lisää

Kotimaisen kalan käyttö syytä tuplata

Liperiläinen kalatukku siirtyi pyörien päälle – "Korona vauhditti investointipäätöksen tekemistä, sillä periksi ei haluttu antaa"

Kotimaisen kalan käytön lisäämiselle ei edellytyksiä

Tukkujen ja keskusliikkeiden juhlapuheet kotimaiseen kalaan liittyen eivät kohtaa tekoja – kotimaisen kuhan kalastajahinta romahti 30 prosenttia ja tiskille nostetaan virolaista kuhaa