Kirja-arvio: Anne Cathrine Bomannin esikoisteoksessa puhutaan ihmismielestä herkin sanoin - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Anne Cathrine Bomannin esikoisteoksessa puhutaan ihmismielestä herkin sanoin

Tanskalaiskirjailijan pieni romaani jättää tilaa mielikuvitukselle.
Anne Cathrine Bomann: Agathe. Suomennos Sanna Manninen. 122 s. Gummerus.

Mitä tapahtuu, kun 71-vuotias ja työhönsä leipääntynyt psykiatri tapaa vastaanotollaan erityislaatuisen potilaan?

Anne Cathrine Bomannin esikoisromaanissa kovia kokenut saksalaisnainen Agathe lepyttää kireän lääkärin ja saa hänet pohtimaan elämäänsä uudesta näkökulmasta.

Agathe koostuu pienistä katkelmista, jotka kuvaavat psykiatrin elämää vastaanotolla ja sen ulkopuolella.

Pääosassa ovat psykiatrin ja Agathen vähitellen syvenevät keskustelut, joissa molemmat hahmot paljastavat itseään lukijalle vähitellen.

Kirjan luvut ovat häivähdyksenomaisia tuokioita, ja päähahmojen keskustelut hienovaraisia. Lukija voi päätellä paljon itse, joten tulkintoja Agathesta ja psykiatrista on varmasti yhtä monta kuin on lukijoitakin.

Vaikka kirja alkaa hieman tahmeasti, jäin janoamaan lopussa lisää. Loppuratkaisu jättää tilaa mielikuvituksen laukkaamiselle.

Tanskalainen Bomann on taustaltaan psykologi ja asunut Pariisissa aivan kuten kirjan päähahmot. Ehkä juuri siksi kirjan kuvaukset mielenterveydestä ja Ranskan pääkaupungin kortteleista ovat niin uskottavia.

Agathe sopii pientä ja kevyehköä mutta ajatuksia herättävää kirjaa kaipaaville. Tämä kirja kannattaa lukea pienissä paloissa, jotta sen herkkyys pääsee oikeuksiinsa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan