Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan

Kirjassa pohditaan, miten yhdistää eläinten hyvinvointi, tilan työt ja luottamustehtävät.
Steinunn Sigurđardóttir: Heida – Lammaspaimen maailman laidalta. Like Kustannus 2020. 294 sivua

Islantilaisen viljelijän Heiđa Asgeirsdóttirin tarina on kiinnostavaa luettavaa. Paikallisissa luottamustoimissa mukana olleesta viljelijästä muodostui Islannissa yksi avainhenkilöistä, kun energiayhtiö Suđurorka halusi rakentaa kaksi laajaa vesivoimalaa Islannin keskiosien ylängölle.

Niistä toinen, Hólmsán allas patoineen, olisi peittänyt alleen suuren osa Asgeirsdóttirin ja kunnan muiden lampureiden laitumista.

Asgeirsdóttir perehtyy voimalahankkeen vaikutuksiin ja lähtee lopulta mukaan myös eduskuntavaaleihin. Samalla hän kipuilee läpi kirjan sen stressin kanssa, kuinka yhdistää eläinten hyvinvointi, tilan työt ja luottamustehtävät.

Kirja on käännetty jo 11 kielelle sen jälkeen, kun se ilmestyi Islannissa 2016. Kirjaa myydään sillä, että Asgeirsdóttir kokeili parikymppisenä mallin uraa ja työskenteli myös hetken New Yorkissa.

Noista vaiheista ei kuitenkaan puhuta kuin kahden kappaleen verran, sillä Asgeirsdóttir ei kokenut kaupunkielämää omakseen. Hän halusi lampuriksi ja lampuri hänestä tuli.

Kuten monen muunkin viljelijän, Heiđa Asgeirsdóttirinkin on koottava toimeentulonsa useista lähteistä. Hän kiertää alkuvuodesta tekemässä uuhien tiineystarkastuksia ympäri Islannin tiukalla aikataululla.

Lisäksi hän on harrastuksekseen kilpaillut sekä riimittelyssä että lampaiden keritsemisessä. Näistä kaikista piirtyy kiinnostava henkilökuva, jonka tuo luontevasti esiin Asgeirsdóttirin oma ääni. Kirja on siis kirjoitettu kokonaan minä-muotoon.

Toimittaja Steinunn Sigurđardóttir kuljettaa vesivoimalataistoa ja viljelijän arkea sekä Asgeirsdóttirin henkilökohtaisia ajatuksia taitavasti. Inhimillisestä tarinasta kasvaa yhteiskunnallinen ajankuva, jossa viljelijän työn ylisukupolvisuus ja suhde luontoon piirtyvät kirkkaina.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Kirja-arvio: Hurmaava Napoli ja riipivä äitiys tasapainottelevat Elena Ferranten romaanissa