Kirja-arvio: Näin kehityt sienituntijaksi, neuvoo Lasse Kosonen uudessa oppaassa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Näin kehityt sienituntijaksi, neuvoo Lasse Kosonen uudessa oppaassa

Jos joka vuosi opettelee kolme uutta sientä, niin kymmenen vuoden päästä on jo melkoinen mestari.
Tea von Bonsdorff, Lasse Kosonen: Ruokasienet Suomen luonnossa. Otava 2020, 192 s.Lasse Kosonen, Sami Tallberg: Villisienet, tunnistusopas. Readme 2019, 176 s.

Uusia sienikirjoja ilmestyy välillä kuin sieniä sateella, mutta hyvä niin, jos ne innoittavat ihmisiä sienimetsään. Tea von Bonsdorffin ja Lasse Kososen Ruokasienet Suomen luonnossa kuuluu niihin oppaisiin, jotka voi ottaa metsään mukaan, samoin kuin Lasse Kososen viime vuonna Sami Tallbergin kanssa tekemä Villisienet - tunnistusopas.

Villisienet-kirjassa on esitelty 72 ruokasientä ja Ruokasienet Suomen luonnossa peräti 170 sienilajia, joista osa on myrkkysieniä.

Kososen neuvo aloittelevalle sienestäjälle on hyvä: opettele yhdestä kolmeen uutta ruokasientä vuodessa. Näin tuntemus karttuu ja pikkuhiljaa sinusta kehittyy melkoinen sienitietäjä.

Kummankin oppaan kanssa opettelu onnistuu, vaikka metsään menisi yksin. Kososen sienten tunnistuskuvat ovat sen verran selkeitä. Ruokasienet-kirjassa sienet esitellään myös uusien käyttöarvomerkkien kera eli kerrotaan esimerkiksi, mitkä sienet sopivat värjäykseen ja mitkä on esikäsiteltävä keittämällä.

Ruokasienet-kirjan alussa on lyhyesti yleistä asiaa sienistä ja sienimyrkyistä. Selviää muun muassa se, miksi joillekin ihmisille sienet aiheuttavat vatsavaivoja: heillä voi olla sienisokerin imeytymishäiriö eli trahaloosi-intoleranssi.

Jos sienet kiinnostavat nimenomaan kulinaarisena nautintona, kannattaa valita Villisienet - tunnistusopas, sillä siinä on myös Sami Tallbergin vinkit kullekin sienelle sopivista makupareista.

Jos haluaa oppia sienistä enemmän, valinta kohdistuu Ruokasienet Suomen luonnossa -kirjaan. Opas on 20. kirja sarjassa, jossa on esitelty niin lintuja, kaloja kuin kasvejakin Suomen luonnossa.

Lue lisää

Villiyrttikokki villiintyi nyt sienistä: Metsäsienet ovat yhtä luksusta lautasella kuin hummeri tai kyyhky

Kirja-arvio: Oletko kokeillut jauhosavikkaa possun kanssa?

Metsän äänimaailmaa dominoivat peippo ja pajulintu

Punaiset maljat ja röpelöiset korvasienet kuuluvat kevääseen