Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Ei kertonut katuvansa on koskettava jännitysromaani, jossa karuus ja kauneus yhdistyvät liki täydellisesti.
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa. 351 s. WSOY.

Historiallisista romaaneistaan tunnettu Tommi Kinnunen jatkaa syrjittyjen ja sorrettujen ihmisten tarinoiden kerrontaa uusimmassa kirjassaan.

Romaani kuvaa jatkosodan aikana saksalaissotilaiden mukaan Norjaan matkanneita suomalaisnaisia. Rakkaus ja seikkailunhalu saavat naiset lähtemään, mutta sotien päätyttyä tilanne kääntyy päälaelleen.

Kun saksalaiset astuivat Saksaan seilaavaan laivaan, naiset jäävät Norjaan. Heille ei liikene armoa – ei Norjassa eikä Suomessa. Kirjan päähenkilöille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin vaeltaa jalan Lapin halki vaaroja pakoillen.

Tarinan keskiössä on joukko keskenään eri-ikäisiä naisia, joille tärkeintä on elossa selviäminen. Vaelluksen myötä naiset alkavat kuitenkin kertoa tarinoistaan. Taustat aukenevat lukijalle vähitellen, ja jännitys säilyy viimeisille sivuille saakka.

Kinnunen kuvaa taiturimaisesti sekä rikkinäistä ihmismieltä että sodan runnomaa Lappia. Historian vaiheet ovat jämäkästi kohdillaan, mutta ne on kerrottu taitavasti yksilöiden kautta. Lukija pääsee osaksi hahmojen pelkoa, surua ja iloa.

Ei kertonut katuvansa on koskettava jännitysromaani, jossa vahvat naiset astuvan esiin ilman selittelyjä. Tarina on karun ja kauniin liki täydellinen liitto.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Tommi Kinnunen juoksi saunasta syvälle saksalaisten polttamaan Lappiin

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan