Kirja-arvio: Leipäkone ja vaivattomat sämpylät – Arja Elina Laine paljastaa parhaat leivontaniksinsä uudessa Leipä-kirjassa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Leipäkone ja vaivattomat sämpylät – Arja Elina Laine paljastaa parhaat leivontaniksinsä uudessa Leipä-kirjassa

"Näitä vaivaamattomia sämpylöitä tein kesällä mökillä."
Arja Elina Laine, Anni-Sofia Savela: Leipä, 301 s., Readme.fi

Arja Elina Laine pani toimen naisena kädet taikinaan, ja korona-ajan kysyntään syntyi Leipä-kirja. Kumppanina ja kuvaajana toimi tytär Anni-Sofia Savela.

Koronapandemia patisti ihmiset kotiin ja innosti leipomaan, joten inspiraatiota ja tietoa kaipaava saa Leipä-kirjasta mainiosti molempia. Kirja kertoo leivästä ja sen historiasta ja raaka-aineista ja sisältää yli sata testattua uutta leipäreseptiä.

Leipä-kirjan ansio on, ettei leivonnasta ole tehty liian vaikeaa. Laine mainitsee omiksi suosikeikseen vaivaamattomat sämpylät: taikina sekoitetaan kylmään nesteeseen ja jätetään yöksi jääkaappiin. Aamulla muotoillaan sämpylöiksi, kohotetaan ja paistetaan lämpimäisiksi.

"Näitä tein kesällä mökillä", Laine mainosti.

Toinen mökkikesän ilo oli leipäkone, jota kustantaja piti jo vanhanaikaisena. Mutta sillä Laine paistoi lauantaiaamuksi tuoretta leipää, kun kauppaan oli matkaa. Kirjaan hän on valinnut leipäkoneella kypsennettäväksi kauraisen leivän.

Leipä-kirjasta löytyvät ohjeet lähes joka makuun. Juurileivonnallekin on lukunsa, mutta Laine muistuttaa, että se vaatii sitoutumista.

Ohjeissa on käytetty Suomessa kasvavia viljoja. "Maatalon tyttärenä haluan tukea suomalaista maataloutta."

Kirjan kaunis kuvitus ansaitsee erityiskiitoksen.

Lue lisää

Eristys käynnisti leipomisbuumin – jauhoja ja hiivaa myydään ennätystahtiin

Kirja-arvio: Kaura-kirja kertoo, miten kaurasta valmistuu pesto ja mitä hyvää kaura ihmiselle tekee

Teini-ikäisenä Arja Elina Laine asui kaurasiilossa – Nyt hän on kirjoittanut lempiviljastaan kirjan

Tiesitkö tämän kaurasta?