Arvostelut

Elokuva-arvio: Risto Räppääjä onkin jälleensyntynyt Vincent van Gogh – ja siitä juoni vasta alkaakin tihentyä

Risto Räppääjä ja väärä Vincent on vauhdikas ja hyväntuulinen elokuva koko perheelle.
Marek Sabogal/Solar Films
Risto Räppääjä (Silmu Ståhlberg), Rauha Räppääjä (Minka Kuustonen) ja Nelli Nuudelipää (Lumi Kallio) tutustuvat taiteeseen museossa.

Niin heittää arki taas häränpyllyä, kun Rauha Räppääjä (Minka Kuustonen) saa kuulla ennustajalta, että hänen lähipiiristään löytyy uudelleensyntynyt nero. Rauhan katse hakeutuu kohti Risto Räppääjän (Silmu Ståhlberg) kirkkaanpunaista tukkaa ja tuoreen taideinnostuksen pyörteissä syntynyttä piirrosta. Ristohan on ilmiselvästi jälleensyntynyt Vincent van Gogh!

Riston sisällä piilottelevalle nerolle lähdetään etsimään tunnustusta, mutta suuren maineen ja kunnian sijaan luvassa on tietysti huima ja hivenen vaarallinenkin seikkailu.

Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuva johdattelee katsojan taiteen ja taideväärennösten maailmaan, lempeällä otteella toki. Tutun hahmokavalkadin seikkailuun on helppo hypätä mukaan ja valkokankaalta valuu katsojan silmille ihanan värikäs maailma.

Elokuvassa on tuttuun tapaan mukana muutamia laulu- ja tanssikohtauksia. Ne ovat varsin irrallaan itse juonesta ja – vaikka suuri musikaalien ja musiikkielokuvien ystävä olenkin – myös hitusen turhia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö pienet laulunkatkelmat nostattaisi hymyä huulille. Välillä irrallisuus ja turhuus ovat ihan hyväksyttäviä piirteitä.

Iloisella ja sopivan jännittävällä elokuvalla on myös erinomainen viesti: usein aikuisten kannattaisi lopettaa sählääminen ja kuunnella mitä lapsilla on sanottavana.

Risto Räppääjä ja väärä Vincent. Ohjaus: Maria Sid. 86 min. Ensi-ilta 9.10.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kulttuuriarviot.

Lue lisää

Elokuva-arvio: Ensilumi näyttää herkällä otteella, kuinka nelihenkinen perhe elää vastaanottokeskuksessa aivan tavallista arkea odotuksen keskellä

Elokuva-arvio: Tove Jansson halusi olla taidemaalari, mutta maailma hullaantui muumeihin – Alma Pöystin tulkinta taiteilijasta on vavahduttavan intohimoinen

Elokuva-arvio: Hannu Karpo luuli, että Pasilan takana asuu vain landepaukkuja – sai pian huomata kuinka väärässä olikaan

Arvio: Metsäjätti kuvaa komeasti ystävyyttä ja tavallisten ihmisten taistelua markkinavoimien puristuksessa, mutta kiintyy välillä liikaakin päähenkilöönsä