Arvostelut

Kirja-arvio: Antti Tuomaisen romaanissa vakuutusmatemaatikko perii seikkailupuiston ja päätyy keskelle salaisuuksien verkostoa

Jäniskerroin-romaanissa on tuore ote rikoskirjallisuuteen. Kirjan päähenkilö tuo mieleen Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan.
Kirjailijan kuva: Jonne Räsänen / Otava
Antti Tuomainen: Jäniskerroin. 343 sivua. Otava.

Henri Koskinen on vakuutus­matemaatikko, joka etsii järkeä maailmaan numeroista ja laskutoimituksista. Kun veli kuolee yllättäen, Henri joutuu oppimaan, että aivan kaikessa eivät edes huolellisesti laaditut todennäköisyyslaskelmat auta.

Henrin veli jättää jälkeensä seikkailupuiston. Hyppy vakuutusmaailmasta liuku­mäkien ja temppuratojen vietäväksi on valtava, eikä Henri osaa aavistaa mikä kaikki häntä odottaakaan. Omintakeiset työntekijät ja puiston talousvaikeudet nappaavat Henrin pihtiotteeseen, josta ei ole ulospääsyä.

Antti Tuomaisen Jänis­kerroin-romaanissa on virkistävä näkökulma rikoskirjallisuuteen. Teoksessa ei seurata juoppoa poliisia vaan aivan tavallista suomalaista vakuutus­matemaatikkoa.

Kirjan päähenkilö Henri on kaikkine omituisuuksineen varsin sympaattinen ­tapaus. Jollain tavalla hän jopa muistuttaa Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa. Henri ei pahoita mieltään, mutta hänen tapansa katsoa maailmaa saa matemaatikon näyttämään sosiaalisesti hyvin kömpelöltä ja kulmikkaalta. Mutta sillä tavalla rakastettavasti.

Kirjassa kehitellään pariakin tarinalinjaa, joiden lomittuessa Henrin tilanne alkaa välillä näyttää ahdistavan tukalalta. Liian pelottavaksi kirja ei missään vaiheessa käänny, vaan se tarjoaa ennen kaikkea helpon lukukokemuksen.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla