Arvostelut

Kirja-arvio: Fusarium-sienestä olisi potentiaalia biologiseksi aseeksi sodankäynnissä – sienten salaperäinen maailma aukeaa satumaisilta sivuilta

Sienikunta esittelee kiinnostavia knoppitietoja sienistä.
Sienikuva: Vesa-Matti Väärä
Katie Scott, Ester Gaya: Sienikunta. 63 s. Otava 2020.

Sienikausi vetelee viimeisiään. Jos sienihulluus ei ota laantuakseen, kannattaa sienten maailman sukeltaa uutuuskirjan sivuilla.

Sienikunta-tietokirja hyppää suoraan sieni-ihmisen sydämeen satumaisen kauniilla ulkoasullaan. Kirja ei kuitenkaan ole perinteinen sienentunnistuskirja, vaan pikemminkin pääsylippu sienimuseoon, kuten kirja alkuteksteissään kuvailee. Museomaisuutta tuo myös kirjan suuri koko ja vanhat koulutaulut mieleen tuova kuvitus.

Tieto on pakattu populaariin muotoon, ja sen jaksaa kauniin taittonsa ansiosta ottaa vastaan kevyesti. Toisaalta kiinnostaviin knoppitietoihin ei paneuduta mainintaa syvällisemmin.

Selailemalla sivuja oppii, miksi sienet ovat läheisempää sukua eläimille kuin kasveille ja miten hämmästyttävän monimuotoisia ne ovat.

Tiesitkö esimerkiksi, että zombiesieniksi kutsutut sienet pystyvät tuottamaan kemiallisia aineita, joilla sieni saa hyönteisen hallintaansa ja levittämään itiöitään?

Tai sen, että osa sienistä on tappavan myrkyllisiä, mutta jotkut sienten tuottamista kemiallisista aineista toimivat lääkkeinä ihmisille? Fusarium-sienessä eli punahomeessa olisi toksiiniensa vuoksi potentiaalia biologiseksi aseeksi sodankäynnissä. Kirja kertoo senkin, että antibiootit ovat sieniperäisiä, samoin kahvi, juustot ja alkoholi.

Sienet ovat monella tapaa kiehtovia. Niiden maanpäälliset osat, jotka ovat vain jäävuorenhuippu sienten valtavasta maanalaisesta kokonaisuudesta, ovat erivärisiä ja erikoisen mallisia ja niillä on hassunkuuloisia nimiä. Sienet kasvavat maassa, lehdillä, puissa, maan alla.

Sienijuurten kehittyminen miljoonia vuosia sitten auttoi ensimmäisiä kasveja siirtymään maalle. Nykyään noin 80 prosenttia kaikista kasveista muodostavat sienijuuren, joka on erikoistunut imemään maaperästä fosforia. Ja silti, maailman 2,3–3,8 miljoonasta sienilajista on tunnistettu alle viisi prosenttia.

Sienikunta on kirjasarjan kolmas teos. Aiemmin ilmestyneet Kasvikunta ja Eläinkunta saavuttivat suuren suosion.

Lue lisää

Ahomansikka, voikukka ja orakkaat – kaikkeen tähän voit käyttää vuoden 2021 luonnontuotteita

Sienisalaatti

Kirja-arvio: Sienissä arvellaan piilevän uskomattomia terveyshyötyjä – suppikset ehkäisevät tulehduksia ja kantarelli voi torjua syöpää

Onko tämä nyt ruokasieni vai sittenkin myrkkysieni? Aarre: Sienitieto päivittyy koko ajan, joten vanhoihin sienikirjoihin ei kannata luottaa