Arvostelut

Kirja-arvio: Huumepoliisien työstä kertova uuden sarjan aloitus saa pohtimaan, kuinka helposti rehellinen ihminen lähtisi rikoksen tielle

Kale Puonti on tehnyt pitkän uran poliisina, mikä näkyy uudessa romaanissa arkisina yksityiskohtina. Kirjan rakenne on kuitenkin valitettavan hajanainen.
Kirjailijan kuva: Uupi Tirronen / Bazar Kustannus
Kale Puonti: Manni. 272 sivua. Bazar.

Manni työskentelee yövartijana lääkkeiden maahantuonti­firmassa. Eräänä yönä hän näkee partioidessaan jotain omituista. Välikohtaus on nopeasti ohi, mutta tuo pieni hetki muuttaa Mannin elämän suunnan täysin. Vielä ei tosin ole varmaa, onko suunta erityisen onnekas vai oikoreitti nopeaan tuhoon.

Ampuma­tapaus päätyy Helsingin huumepoliisin eli Pasilan Myrkyn tutkittavaksi. Kentällä paljon nähnyt rikos­ylikonstaapeli Pesonen alkaa selvittää rikosvyyhteä yhdessä kollegoidensa kanssa.

Kalle Puontin Manni aloittaa uuden, huumepoliisien työstä kertovan rikosromaanisarjan. Vaikka sarjan avausosa on saanut nimensä siviililtä, seuraavat kirjat Pesosen ja muiden poliisien toimintaa.

Puonti on tehnyt pitkään töitä poliisina, mikä näkyykin arkisina yksityiskohtina poliisi­talon seinien sisäpuolelta. Kirjassa kuultavat jupinat kaikuvat varmasti myös oikeilla käytävillä.

Romaanissa vaihdellaan näkö­kulma joka luvussa ja näkökulmahenkilöitä on runsaasti. Etenkin sarjan ensimmäisessä osassa tämä on epäonnistunut valinta, sillä näin yksikään hahmoista ei tule kovin tutuksi. Etenkin päähahmojen luonnetta toivoisi syvennettävän, jotta kiinnostus tuleviin osiin syntyisi.

Sekin jää mietityttämään, kuinka helposti rehellinen kansalainen oikeasti lähtisi rikoksen tielle.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Vuoden 2020 Finlandia-voittajat on valittu – Tanssin kieltämisen historia oli paras tietokirja ja Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandian

Kirja-arvio: Elena Ferranten uusin teos tyydyttää Napoli-sarjan ystäviä

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa