Arvostelut

Kirja-arvio: Matti Nykäsenä tunnettu oman elämänsä sekoilija, muusikko ja väkivaltarikollinen etsi rakkautta ja hyväksyntää – tarina menestyksestä jäi mokailujen varjoon

Mokailuista Matti Nykänen muistetaan. Mutta hän oli myös äärimmäisen kunnianhimoinen urheilija ja piinkova voittaja.
Kuva mitaleista: Kari Salonen
Marko Lempinen, Jussi Niemi: Elämä oli laiffii Matti Nykänen 1963–2019. 459 sivua. Otava. Kuvassa osa Matti Nykäsen mitaleista.

"Hänen päässään jyskytti meteli, jonka vain rakkauden, hyväksynnän ja turvallisuuden tunne saattoi hetkellisesti pimentää", kuvaillaan mäkisankari Matti Nykäsen nuoruutta.

Turvallisuuden ja hyväksynnän tunteita Matti ilmiselvästi jäi vaille myöhemmin elämässään suomalaisten suurena urheilusankarina.

Niin, kotoisasti Mattina tunnettu, oman elämän sekoilija, muusikko ja väkivaltarikollinen, oli myös suuri urheilija. Se tarina jäi hieman unohduksiin. Matti oli vuosia ylivoimainen urheilija ja voittaja vailla vertaa.

Urheilu-uran jälkeen Matin elämä oli puoliluisua. Kun itsetunto-ongelmia ja ylivilkkautta lääkitään alkoholilla, niin eihän siinä hyvin käy.

Mutta joskus hän onnistui nousemaankin. Esimerkiksi kohtalaisen vakiintunut asema keikkalaulajana oli hänen taustallaan hyvä suoritus.

Mokailuista moni Matin kuitenkin muistaa. Elämä on laiffii -kirja kertoo niistä, mutta myös Matin persoonasta ja menestyksestä.

Oli Matista mitä mieltä tahansa, niin ääripäihin ristiriitaisia ihmisiä on vähän ja siksi tarina on kiinnostava. Että mihin kaikkeen ihminen voi 55 elinvuoden aikana joutuakaan mukaan.

Joistain ihmisistä voi sanoa, että hän oli oman elämänsä Aku Ankka. Matti oli oman elämänsä Matti Nykänen.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kuuntelen tyytyväisenä kuopuksemme tuhinaa – vanhempien vieressä nukkuminen tekee lapsista todennäköisemmin vakaita ja itsevarmoja aikuisia

Jyväskylä kunnioittaa mäkikotka Matti Nykäsen muistoa teräksisellä höyhenpatsaalla

"Äiti tää on täydellistä" – pienet ja isommatkin mäkikotkat lähtevät lentoon Jokilaaksosta

Mäkihypyssä on tarjolla kansallissankarin viitta - luulisi sen kiinnostavan