Arvostelut

Kirja-arvio: Sienissä arvellaan piilevän uskomattomia terveyshyötyjä – suppikset ehkäisevät tulehduksia ja kantarelli voi torjua syöpää

Valtaosaa sienten terveyshyödyistä ei vielä tunneta, mutta tehdyissä tutkimuksissa jopa kaupan herkkusienistä on löydetty superaineita.
Sienikuva: Jaana Kankaanpää
Sinikka Piippo ja Pertti salo: Terveyttä sienistä. 281 sivua. Minerva

Sienet sisältävät terveyttä vaalivia superaineita. Nuo osin aliarvostetut eliömaailman kummajaiset voivat alustavien tutkimusten mukaan ehkäistä tulehduksia ja jopa kasvaimia, edistää sydämen, verisuonten ja suoliston terveyttä sekä parantaa vastustuskykyä. Onhan lääkinnän mullistanut penisilliinikin homesieni.

Kaupassa tyrkyllä olevien herkkusienten uskotaan laboratoriokokeiden valossa ehkäisevän rinta- ja eturauhassyöpiä. Hiirikokeiden perusteella myös diabeetikot voivat hyötyä herkkusienten syönnistä.

Pitkälle syksyyn poimittavat suppilovahverot torjuvat hiivasienitulehduksia ja estävät verihiutaleiden kokkaroitumista suonissa. Rasvahappokoostumukseltaan erinomaisilla suppilovahveroilla voi korvata kirjan mukaan kalaperäisiä rasvahappovalmisteita.

Mesisienissä on paljon serotoniinia, joten ne kohottavat mielialaa ja saattavat tattien tavoin ehkäistä Alzheimerin tautia. Kantarelli puolestaan torjuu syöpäsolujen lisääntymistä ja suojaa hermostoa voimakkailla antioksidanteillaan. Kiinassa keltavahverolla on perinteisesti parannettu hämäränäköä ja estetty silmätulehduksia.

Sen verran innokkaasti on tänä syksynä tullut ravattua sienimetsällä, että tämän kirjan terveysväittämiin todella haluaisi uskoa.

Terveyttä sienistä on kahden biologin ja tuotteliaan tietokirjailijan teos, joten kritiikittömästi sitä tuskin on koottu.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla