Arvostelut

Kirja-arvio: Lapsen synttäreillä harjoitellaan mindfulnessia – Miika Nousiaisen uusin on kiinni ajassa, jossa onnen tavoittelusta on tullut hirvittävän monimutkaista

Nousiaisella on kyky hypätä erilaisten ihmisten nahkoihin ja luoda heistä samaistuttava kuva. Pintaremontti-kirjassa taito näkyy, mutta välillä henkilöiden määrä huippaa.
Kirjailijan kuva: Jonne Räsänen / Otava
Miika Nousiainen: Pintaremontti. 365 sivua. Otava.

Miika Nousiaiselta eivät omaperäiset ideat tunnu loppuvan. Hänen uusimmassaan kerrotaan ihmisistä, jotka seuraavat hyvinvointiblogia.

Kirja on huumorintajuisesti tiukasti kiinni ajassa, jossa elämästä ja onnellisuuden tavoittelusta on tullut hirvittävän monimutkaista.

Kaiken pitäisi olla muka mahdollista, mutta ruoho vihertää aina jonkin aidan takana. Kaikki siis kadehtivat toisiaan. Lapselliset lapsettomia, sinkut varattuja, tavalliset kotiäidit ja -isät hyvinvointi­bloggaajia. Nousiaisen luottokeino, liioittelu, toimii.

Hyvinvointibloggaajan lapsen synttäreillä harjoitellaan mindfullnessia ja ihana puoliso tarjoilee aamiaispöydässä sydämenmuotoisia kurkkuviipaleita.

Tasapainoilu viiden eri kertojan välillä tuottaa yllättävän ehyen tarinan. Nousiaisella on kyky hypätä erilaisten ihmisten nahkoihin ja luoda heistä samaistuttava kuva.

Välillä kuitenkin tuntuu, että elementtejä yhteen kirjaan on liikaakin: on kumppania epätoivoisesti etsivä Sami, sairasta äitiään hoivaava Pesonen, lasta yrittävä Henna, yksinhuoltajaisä Markus ja puolisonsa kuoleman jälkeisen elämän suuntaviivoja hahmotteleva Seija.

Välillä olisi mukava rauhoittua pidemmäksi aikaa yhden kertojan kyytiin – kaoottisessa nykyajassa ihminen kun tuppaa kaipaamaan jotakin pysyvää.

Lue lisää:

Kirjailija Miika Nousiainen ammensi Metsäjättiin lapsuudestaan ja tapasi lopetettujen tehtaiden henkilöstöä: "Tehdaspäällikölle on hirveä paikka olla puun ja kuoren välissä"

Perheensä jättänyt sukulaismies inspiroi kirjailija Miika Nousiaista

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla