Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Arvostelut

Kirja-arvio: Yuval Noah Hararin suosittu Sapiens-teos taipuu viiden tähden sarjakuvaksi, jonka jatko-osaa odottaa mieli kihisten

Sapiens – Ihmiskunnan synty -sarjakuva kertoo historiaamme metsästäjä-keräilijöinä ennen maanviljelyn aloittamista.
Kirjailijan kuva: Olivier Middendorp / Bazar Kustannus
Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmiskunnan synty. Suomennos: Jaana Iso-Markku. 248 sivua. Bazar.

Yuval Noah Hararin teokset ovat viime vuosien aikana innostaneet ihmiset ympäri maailmaa pohdiskelemaan ihmiskunnan syntyvaiheita, kehitystä ja tulevaisuutta. Kiinnostavia näkemyksiä yhteisestä historiastamme pääsee nyt tutkiskelemaan myös sarjakuvamuodossa.

Ihminen kehittyi Afrikassa 2,5 miljoonaa vuotta sitten. On haastavaa ymmärtää sitä tapahtumaketjua, joka johti Homo sapiens -lajin kehittymiseen aina näihin päiviin saakka. Tässä selonteossa on Hararin vahvuus.

Sapiens – Ihmiskunnan synty -sarjakuvassa tutustutaan ihmisten historiaan metsästäjä-keräilijöinä. Harari itse seikkailee mukana sarjakuvaruuduissa pyrkiessään avartamaan veljentyttärensä käsitystä ihmisten historiasta.

Sarjakuvan kerronta on vaihtelevaa ja monipuolista, minkä ansiosta paksu teos ei tunnu raskaalta vaikeasta aiheesta huolimatta. Välillä sarjakuvan keskellä luetaan toista sarjakuvaa, toisinaan katsellaan dokumenttia.

Sarjakuvan ovat kuvittaneet David Vandermeulen ja Daniel Casanave. Teos tuo hyvällä tavalla mieleen vanhan Olipa kerran ihminen -piirrossarjan.

Kokonaisuudessaan teos ansaitsee viisi tähteä, enkä malttaisi odottaa sarjan seuraavan osan ilmestymistä. Siinä vuorossa on maanviljelyn aloittaminen.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvo: Nikki Owen tarjoaa virkistävän erilaisen trillerin, jossa asperger-älykkö sukkuloi juonittelujen verkossa

Kirja-arvio: Sarjakuva antaa uudenlaisen näkökulman Caravaggion taiteilijaelämään

Kirja-arvio: Uusi tulkinta Anne Frankin päiväkirjasta on ehkä paras koskaan lukemani sarjakuva

Kirja-arvio: Nuorille suunnattu sarjakuva hurmaa piirroksillaan ja suloisella tarinallaan