Arvostelut

Kirja-arvio: Mainettaan parempi kirja Frederikistä

Frederik on osallistunut sujuvasanaisen elämäkertansa kirjoittamiseen. MT jututti Reetua noin vuosi sitten eli hiukan ennen kuin hän ilmoitti keikkailun lopettamisesta.
Laulajan kuva: Juho Leskinen
Ilkka Sysimetsä ja Tommi Pietarinen: Harva meistä on Frederik. 267 sivua. Otava.

Iskelmälaulaja Frederikin elämäkerrasta on luettu jo monet lööpit, joten yllättävää olikin lukea tarina, jonka imu kesti ihan tarinana varmana loppuun asti. Hauskakin se on, eivätkä lööppien huutamat seksikohtaukset hypi silmille.

Kirja alkaa oivalla ajankuvalla Reetun lapsuudesta Helsingistä ja kertoo, kuinka lutikoita vilisi, pikkupojat kyhäsivät Sputnikin innoittamina sormet vieviä pommeja, appelsiineja ei ollut mutta arbuusia sai ostaa 150 grammaa. Maalta tullut kotiapulainen Ilmi opetti neli­vuotiaan Ilkan polttamaan tupakkaa.

Julkkiksia mahtuu tarinaan, onhan kirjan kohteella takanaan 75 vuotta elämää. Pikkupoikana hän työntää hiekkaa Tarja Halosen housuihin, isompana keikkailee Tapio Rautavaaran ja muiden tähtien kanssa, käväisee eduskuntaehdokkaana ja bilettää Kimi Räikkösen Iceman-jahdilla. Todellisia ystäviä oli vain kaksi: Kisu ja Irwin.

Kasvumatka tähdeksi ja keikkareissut ovat vauhdikasta luettavaa, ja alkoholilla on kiistämätön osuutensa asiaan. Naisiakin tulee ja menee, mutta miehen itsensä mukaan ”reteä Frederik ei juurikaan muistuta Ilkka Sysi­metsää”, perheenisää, joka patisti lapsensa hammas­pesulle. Lapsia on kaikkiaan yhdeksän.

Sysimetsä on tennistaituri, mutta myös erä-, lehti- ja hevosmies. Hän voitti kymmenvuotiaana pilkkimisen SM-kisat Kuopiossa, riiputti jänis- ja sorsasaaliitaan helsinkiläisen kerrostalon ikkunasta, perusti Stump-musiikkilehden ja sijoitti ravihevosiin ja vuohenmaitoon, tosin epäonnistuneesti.

Lue myös:

Suomi tarvitsee Reetuja – kuka on seuraava junttidiskon kuningas? Näin vastaa Frederik

Junttidiskon kuningas laskee valtikkansa – millainen oli Frederikin toiseksi viimeinen keikka? "Vitsejähän ne ovat lähinnä”

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla