Arvostelut

Kirja-arvio: Osattiin sitä ennenkin tehdä selfieitä – Rembrandtin omakuvat yksissä kansissa

Marjatta Levannon ja Julia Vuoren Rembrandt – Tottelematon -teos sopii kaikenikäisille.
Kirjailijan kuva: Heini Lehväslaiho / Teos
Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Rembrandt – Tottelematon. 129 sivua. Teos.

On mainio idea Marjatta Levannolta tuoda maalaustaiteen mestari Rembrandt (1606–1669) keskelle aikaamme, joka tulvii omakuvia. Kehittyneillä ohjelmilla muokataan selfieitä yleisten ihanteitten suuntaan. Rembrandt toimi päinvastoin.

Kuuluisien maalauksien ohessa Rembrandt teki nuoruudesta vanhuuteen yltävän omakuvien sarjan, jota pidetään taidehistorian merkittävimpänä. Levanto on valinnut niistä teokseen mukaan kolmisenkymmentä.

Taiteilija korostaa nenänsä leveyttä, piirtää huolella uurteensa, kuvaa itseään huutavana, nauravana, ällistyneenä sekä eri rooleissa, asuissa ja ympäristöissä, niin kerjäläisenä kuin filosofinakin. Hänen väsymättömin ja innokkain mallinsa oli peilissä.

Rembrandt syntyi hollantilaiseen mylläriperheeseen toiseksi vanhimpana kymmenestä sisaruksesta. Jo varhain hän nousi menestykseen muotokuvamaalarina.

Kunnianhimoinen taiteilija halusi tuoda esiin näkemyksiään, ei vain toteuttaa tilaajien turhamaisia toiveita. Niinpä hän piirsi ihmiset sellaisina kuin hän heidät näki. Tilaajat kohtasivat yllättäviä toteutuksia jopa kuuluisassa suurteoksessa Yövartio. Tämä tottelemattomuus ja toisaalta elämän vastoinkäymiset suistivat hänet epäsuosioon ja köyhyyteen.

Museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto (s. 1944) on palkittu nuortenkirjallisuuden ja lastenkulttuurin valtionpalkinnoilla sekä viimeksi (2017) tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla. Nytkin hän esittelee taiteilijan työt ja elämänvaiheet eloisan kiinnostavasti.

Teos sopii kaikenikäisille. Kuvittajagraafikko Julia Vuoren viisi värikuva-aukeamaa kosiskelee lapsia, mutta poikkeaa kokonaisuudesta niin, että varttuneempi lukija näkee ne tarpeettomina.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: New Yorkista maaseudulle muuttanut taiteilija kohtasi pikkukaupungin vainon – vahva usko omaan tekemiseen ja pettämätön kauneuden taju on vienyt vaikeuksienkin yli

Kirja-arvio: Johanna Lumme on luonut kuvakirjoihinsa kaupungin, jossa lukija haluaisi itsekin asua

Kirja-arvio: Kimmo Ohtonen jaarittelee Metsä elää -kirjassaan, mutta kerronta toimii, jos kuvittelee katsovansa Avaraa luontoa

Kirja-arvio: Elena Ferranten uusin teos tyydyttää Napoli-sarjan ystäviä