Arvostelut

Kirja-arvio: Jotkut välttelevät hiilihydraatteja, toiset kammoavat rokotuksia – lääketieteen tohtori pureutuu yli 250 terveysväittämään

Kauppatavarana terveys kannustaa kriittisyyteen ja arkijärjen käyttöön terveysviestinnän viidakossa.
Kirjailijan kuva: Roni Lehti / Minerva Kustannus
Juhani Knuuti: Kauppatavarana terveys - Selviydy terveysväitteiden viidakossa. 270 sivua. Minerva.

Suomalaiset ovat terveempiä kuin koskaan. Siitä huolimatta yhä useampi etsii elämän eliksiiriä kummallisista ruokavalioista ja ruoka-aineista, joita markkinoidaan kirjavilla terveysväittämillä.

Yksi karttaa myrkylliseksi mieltämäänsä gluteenia ja toinen paastoaa puhdistaakseen kehonsa.

Onko kookosrasva terveellistä ja kannattaako laihduttajan vältellä hiilihydraatteja? Mitä ihmettä on biohakkerointi? Aiheuttavatko rokotteet haittavaikutuksia ja voiko mihinkään vaihtoehtohoitoihin luottaa?

Lääketieteen tohtori Juhani Knuuti pureutuu kirjassaan yli 250 terveysväittämään tutkitun tiedon valossa. Kauppatavarana terveys kannustaa kriittisyyteen ja arkijärjen käyttöön terveysviestinnän viidakossa.

Knuutin mukaan ravitsemuskeskustelulle on tyypillistä ravitsemussuositusten tahallinen väärinymmärtäminen. Suositukset eivät pakota ketään syömään kahdeksaa palaa leipää päivässä, vaan niiden avulla kukin voi koostaa itselleen terveyttä tukevan ruokavalion.

Lihavuusongelma johtuu siitä, että harva noudattaa ravitsemussuosituksia.

Yleispätevä neuvo on, että ne jotka syövät vähemmän prosessoitua ruokaa ja enemmän kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa, papuja, pähkinöitä ja siemeniä sekä juovat pääasiassa vettä, elävät ja pysyvät terveinä pidempään. Poppakonstit sopii unohtaa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla