Arvostelut

Kirja-arvio: Näin voit houkutella murkkuja omaan kotiisi

Nelli Hietalan kirjoittama ja Sari Airolan kuvittama kirja Kerttu ja murkku voi parhaimmillaan – tai pahimmillaan – innostaa lapset kokeilemaan samaa kotona.
Kirjailijan kuva: Mikaela Holmberg / Karisto
Nelli Hietala (kuvassa) ja Sari Airola: Kerttu ja murkku. 32 sivua. Karisto.

Onko kuvakirjan Kerttu ja murkku toinen sankari muurahainen vai murrosikäinen? No, muurahainen tietenkin – minkä jo kansikuvakin paljastaa – mutta myös murrosikäinen on osa tarinaa.

Nelli Hietalan kirjoittama lastenkirja on perushyvä. Sen ainoa vitsi murkku-sanan kaksoismerkityksestä ei ehkä avaudu kohderyhmälle, mutta muuten tarina on lasten kokemusmaailmaan sopiva.

Kerttu rakentaa siinä palikoista talon. Yllättäen sen pihalle harhautuu muurahainen.

Kun Kerttu rientää kertomaan palikkatalon asukkaasta naapurin ketsuppisuiselle Peetulle, tämäkin haluaa saada omat murkkunsa. Niiden houkutteluun tarvitaan tietenkin ruokaa, ystävykset päättävät. Hyönteiset ovat murkkujen herkkuja.

Helppo arvata, mitä Peetun kolmetoistavuotias isosisko Pauliina siitä tykkää, kun hän löytää huoneensa lattialta sirkkamyslistä eroteltuja ötököitä.

Sari Airolan kuvitus on suloinen ja elämänmakuinen. Perheemme lapsilukijat ihastelevat ääneen kuvaa Kertun rakentamasta palikkalinnasta, jonka pihalla on mustikanvarpuja puina. Parhaimmillaan tai pahimmillaan kuvitus ja tarina innostavat kokeilemaan samaa kotona.

Plussaa kirjalle myös sopivasta pituudesta. Tämän pystyy lukemaan kerralla iltasaduksi.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Millainen olisi elämä, jossa et olisi tehnyt yhtään väärää valintaa? Se selviää elämän ja kuoleman välissä Keskiyön kirjastossa

Kirja-arvio: Kunnianosoitus asutustoiminnalle ja kuvaus, kuinka sodanjälkeinen Suomi nousi maailman kärkimaiden joukkoon

Kirja-arvio: Siiri saa osansa aikuisten tavaraähkystä – ja kadottaa äidin nallen

Kirja-arvio: Mikko Välttilän esikoisteos näyttää, kuinka ilman sydäntä tehokkainkaan maatalous ei kannata – "Mitä meistä jää" on harvinainen kuvaus suomalaisesta maaseudusta