Arvostelut

Kirja-arvio: Kun maailma mullistuu, vie röyhkein vallan – syvällä palava kapinan liekki ei kuitenkaan koskaan sammu

Anne-Maija Aallon Korento-romaanin kansi on yhtä kaunis ja hauras kuin sen sisältö.
Kirjailijan kuva: Arto Wiikari / Otava
Anne-Maija Aalto: Korento. 350 sivua. Otava.

Otetaan askel tulevaisuuteen.

Dystooppisessa maailmassa vedennousun ravistelemasta, Japanina tuntemastamme saaresta on tullut Itäisten Kauppaliittojen Unionin siirtokunta. Kansalaiset on jaettu kahteen kastiin: kokokansalaisiin ja heitä palveleviin internointikylissä asuviin ulkokansalaisiin.

Eriarvoisuuden keskellä vahvin voimavara on ystävyys. Satomi ja Mai ovat kasvaneet lapsesta asti yhteen ja salaa haaveilleet uudesta alusta meren toisella puolen. Kunnes eräänä päivänä Mai viedään kaupunkiin nymfiksi.

Yllättävältä taholta saatu kädenojennus voi vielä auttaa ystävykset pakoon. Matkalla on kuitenkin monta muttaa.

Anne-Maija Aalto kuvailee toisessa teoksessaan upeasti nuorten raudanlujaa ystävyyttä, toivon pilkahduksia ja luonnon kauneutta keskellä eriarvoista yhteiskuntaa. Paikoin kuvailu ja päähenkilön pohdinta muuttuu jo hieman puuduttavaksi. Loppua kohden tunnelma onneksi tiivistyy, ja viimeiset sivut yllättävät.

Tarinan me vastaan ne -asetelma tuntuu karmivan ajankohtaiselta, kun sitä vertaa koronapandemiasta vauhtia saaneisiin salaliittoteorioihin.

Vaikka kirja on suunnattu nuorille aikuisille, tarjoaa se ajateltavaa ihmisluonnosta kaikenikäisille. Erityismaininnan kirja saa tarinaa symboloivasta ja kannessa säihkyvästä korennosta, jota ei malttaisi kääriä joululahjapaperiin.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Sydämiä seireeneille -romaani jatkaa tarinaa vaihtoehtoisesta Suomesta, jossa säätyjako repii kansaa ja taikuus tihkuu keskellä arkea

Arvio: Peruna-elokuva yhdistää 1600-luvun arjen ja 2000-luvun innovaatiopöhinän – lopputulos on täysin järjetön ja juuri siksi puhdasta kultaa

Kirja-arvio: Maailman parhaiksi rankatuissa nykyrunoissa elämä on matkantekoa

Kirja-arvio: Hevosten hyvinvointiin on saatu kaivattu kotimainen merkkiteos