Arvostelut

Kirja-arvio: Hevosten hyvinvointiin on saatu kaivattu kotimainen merkkiteos

Sanna Ihasalo: Hevosen käytännön anatomia. 2020. Suomen Hevosurheilulehti Oy. 214 sivua.

Hevosalalle on pitkään kaivattu suomenkielistä anatomian oppikirjaa. Sen teki viime vuonna Sanna Ihasalo, joka on hieronut hevosia toistakymmentä vuotta. Hän kertoo kirjan teon olleen pitkäaikainen haave, koska tarve sille oli ilmeinen.

Ihasalo toimii myös hevosalan opettajana Salpauksessa, mikä näkyy käytännönläheisyytenä, asioiden käsittelyn loogisuutena ja selkeytenä.

Hevosten luusto, lihaksisto, jänteet ja ligamentit eli sidekudokset käydään läpi seikkaperäisesti sekä piirroksin että kuvin. Myös hevosten tyypillisimmät rakennevirheet on koottu piirroksiin.

Rakenteen lisäksi teksteissä avataan eri osasten toiminnallisuus. Ihasalo on myös haastatellut hevoskirurgi Kimmo Elfvingiä ja hevoseläinlääkäri Antti Kinnusta hevosten yleisimmistä vammoista sekä niiden ehkäisystä ja hoidosta.

Tietopaketin kruunaavat kuvasarjat hevosten venyttelyn tekniikasta sekä silojen ja satuloiden sovittamisesta.

Havainnollisesta ulkoasusta on kiittäminen Sara Keskitaloa piirroksista, Anu Leppäsen valokuvia ja Tuulia Oksasta taitossa.

Kierrelehtimalli ja kosteutta kestävät sivut tekevät oppaasta kätevän käyttää. Sadan euron hinta voi tuntua kovalta, mutta tämän hevosten hyvinvoinnin perusteoksen käyttöarvo kestää vuosia.

Lue lisää

Eläinlääkäriliiton Fennovet järjestää hevosten sairauksista verkkokoulutuksia – torstaina tietoa suolistotulehduksista

Tunnistatko hevosella stressin merkit? Pitkittynyt stressi voi syödä huolellisellakin hoidolla rakennetut voimavarat, kertoo eläintenkouluttaja – "Se vaikuttaa merkittävästi valmennuksen tuloksellisuuteen"

"Valitettavasti mun käsissä ei ole mitään magiaa. Olisin ihan älyttömän tyytyväinen, jos voisin tehdä taikuutta", maankuulu hevoshieroja Tuula Pursiainen sanoo MT Ravien haastattelussa

Kirja-arvio: Alex Milwayn Hotelli Flamingo -lastenromaaneissa kaikki on kohdillaan