Arvostelut

Kirja-arvio: Kotoisassa lähiössä muhii vaara, joka takaa lukijalle huolella punottuja ja jännittäviä lukuhetkiä

Mattias Edvardsson on poikkeuksellisen taitava näyttämään erilaisten ihmisten sisimpiä tuntoja.
Kirjailijan kuva: Emil Malmborg / Like Kustannus
Mattias Edvardsson: Hyvät ­naapurit. Suomennos: Outi Menna. 378 sivua. Like.

Liikunnanopettaja Mikael muuttaa vaimonsa Biancan ja alle kouluikäisten lastensa kanssa rauhalliselle pientalo­alueelle Etelä-Ruotsiin. Alueen nimistö on lainattu Peppi Pitkätossusta. Naapurusto järjestää talkoita ja pihajuhlia. Uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi.

Teos käynnistyy, kun on tapahtunut onnettomuus. Bianca jää pihatiellä naapurin auton alle ja loukkaantuu hengenvaarallisesti. Oliko kyse vahingosta vai tarkoituksesta? Tapahtuman selvittelystä syntyy omintakeinen, mukaansatempaava psykologinen trilleri.

Ruotsalainen kirjailija Mattias Edvardsson on poikkeuksellisen taitava näyttämään erilaisten ihmisten sisimpiä tuntoja. Hän perustelee kunkin motiivit niin, että lukija näkee tilanteitten hankaluuden.

Kerronta vuorottelee tapahtumissa ennen ja jälkeen kolarin. Parissa vuodessa naapurustossa on kehittynyt ja paljastunut ihmisten välejä hiertäviä jännitteitä. Alkuun ongelmat tuntuvat viattomilta, arkiseen kanssakäymiseen toisinaan kuuluvilta, mutta uhan tuntu kasvaa sivu sivulta.

Romaanin todentuntuiset ihmiset inhimillisine heikkouksineen ovat sokeita toistensa perimmäisille tarpeille. Kukin tavoittaa omaa tai läheisensä parasta. Keskeisten henkilöitten kulloisetkin ratkaisut näyttävät väistämättömiltä, kun tietää taustat.

Tämä romaani ei todellakaan poista ennakkoluuloja, mutta saa kyllä miettimään, mitä olisi ollut tehtävissä ennen kuin dominopalikat lähtivät kaatumaan.

Edvardsson tarjoaa huolella punottuja, jännittäviä lukuhetkiä.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Alex Milwayn Hotelli Flamingo -lastenromaaneissa kaikki on kohdillaan

Kirja-arvio: Merja Jalon uusi Kotikulman etsivät -sarja sopii lukemaan opetteleville

Kirja-arvio: Sydämiä seireeneille -romaani jatkaa tarinaa vaihtoehtoisesta Suomesta, jossa säätyjako repii kansaa ja taikuus tihkuu keskellä arkea

Kirja-arvio: Maailman parhaiksi rankatuissa nykyrunoissa elämä on matkantekoa