Arvostelut

Kirja-arvio: Löytökissa Nala muutti pyörämatkaajan elämän

Dean Nicholson: Nalan maailma. Suomentanut Veera Kaski. 292 sivua. WSOY.
Kuvat: Instagram / @1bike1world

Vuosia sitten seurasin ystäväni kiintymistä pelastamaansa hylättyyn kissaan. Kissan luottamuksen ansainta oli ison työn takana. Niinpä koin Dean Nicholsonin teoksen kiinnostavana vertaistarinana.

Kolmikymppinen skotlantilainen Dean päätti pyöräillä kaverinsa kanssa maailman ympäri. Tavoite oli löytää hieman hurjapäiseen elämään merkitystä, sisältöä ja ryhtiä. Kaveri luovutti jo alkumatkasta, mutta kolmen kuukauden kuluttua Dean sai seuraa.

Hän polki ylös karua Bosnian vuoristotietä, kun näki laihan kissanpennun yrittävän juosta perässään surkeasti naukuen. Eläinrakas Dean tajusi, että se oli hylätty oman onnensa nojaan. Hän otti sen mukaansa, alkoi hoivata sitä ja antoi sille nimen Nala.

Sen jälkeen reitin aikataulut olivat kiinni Nalan tarvitsemista hoidoista, rokotuksista ja papereista, joita tarvittiin siirtyessä maasta toiseen.

Oli sydämeen käyvää lukea, miten miehenkörilään ja pikkukissan välille syntyi luja side. Pian Nala hyppäsi pyörän etukoriin oma-aloitteisesti: nyt jatketaan matkaa. Terhakkaana Nala seuraili vaihtuvia maisemia ja tapahtumia. Kaksikko herätti ihastusta kaikkialla, minne pysähtyi.

Matka ei sujunut kommelluksitta. Joskus oli Nalan vuoro hoivailla Deania. Somepäivityksiä seuraa­vien joukko kasvoi nopeasti tuhansista satoihin tuhansiin. Dean ryhtyi Nalan avulla keräämään tukea löytöeläinkodeille ja muille hyvän­tekeväisyysjärjestöille.

Korona katkaisi matkan, kun takana oli 18 maata. Mutta mies myöntää koko elämänsä muuttuneen, saaneen uuden suunnan ja merkityksen.

Kirjassa on hauskat kuvaliitteet. Deanin verkkosivulta löytyy videoita pyöräseikkailusta. Kaksikko liikkuu myös Youtubessa ja Instagramissa: 1bike1world.

Lue lisää

Kirja-arvio: John Kåre Raaken kylmäävässä uutuustrillerissä Jää selvitetään murhasarjaa arktisissa maisemissa

Kirja-arvio: Romaani josta suku suuttui

Kirja-arvio: Raikas nuortenkirja eriparisen ensirakkauden haasteista

Kirja-arvio: Puunostaja kuuntelee ja lohduttaa pitäjänsä väkeä – yksinäisyys kalvaa mieltä, pullosta tulee kaveri