Arvostelut

Kirja-arvio: Kupittaanpuistosta löytyy ruumis ja ovelle toimitetusta paketista naisen pää – Ilona Tuominen on kirjoittanut lupaavan esikoisdekkarin perinteisistä aineksista

Ja jollen sinua saa on koukuttava dekkari, josta ei puutu romantiikkaakaan.
Kirjailijan kuva: Erja Laurén / Bazar Kustannus
Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa. 333 sivua. Bazar.

Salilla kiihkeästi treenaava, rutiineihinsa pakonomaisesti sitoutunut Riia Haapakorpi löytää Kupittaanpuistosta nuoren naisen ruumiin. Kun hän vähän myöhemmin saa kotiinsa paketin, josta paljastuu toisen murhatun naisen pää, ei jää epäselväksi, että Riialla ja kaupungissa kauhua kylvävällä murhaajalla on jokin yhteys.

Ilona Tuomisen esikoisromaanissa Ja jollen sinua saa on ainekset kohdillaan: juoni koukuttaa nopeasti, ja murhien selvittelyn lisäksi Riian yksityiselämää raotetaan.

Kirjoittaja on voittanut Kouvolan dekkaripäivien novellikilpailun vuonna 2019.

Tutuista palasista huolimatta kirja tuntuu riittävän omanlaiselta. Toisin kuin monissa muissa dekkareissa, tässä keskushenkilönä ei seikkaile poliisi, asianajaja eikä edes toimittaja, vaan alakoulun opettaja.

Myös Tuominen työskentelee opettajana. Hän asuu Turussa, johon on sijoittanut kertomuksensa. Todennäköisesti kirja tarjoaa turkulaisille ja Turkua hyvin tunteville jotain, mihin muut eivät pääse käsiksi. Puhtaasti dekkarina tämä on hyvää keskitasoa.

Kirjan liepeessä ei mainita, että kyseessä olisi sarjan avaus. Jos tämä on sitä – toivottavasti on – nähtäväksi jää, millaisiin rikoksiin opettaja seuraavissa osissa törmää. Orastava romanssi rikosylikonstaapeli Lauri Vilksin kanssa kyllä tarjoaa mahdollisuuksia siihen.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Veriappelsiini on inhorealistinen trilleri asianajajan työtehtävästä ja elämästä

Kirja-arvio: "Sinä päivänä kun synnyin" on Johanna Elomaan köykäinen romaani painavista aiheista

Kirjailija tulistui populismiin ja kirjoittaa aiheesta kirjasarjaa

Kirja-arvio: Koukuttava Epäilty on ylistetyn Fiona Bartonin paras teos