Arvostelut

Kirja-arvio: Ann-Christin Antellin esikoisromaani Puuvillatehtaan varjossa on kutkuttava kirjasarjan avaus 1800-luvun Turusta

Puuvillatehtaan varjossa on historiallisen tarkka kuvaus säätyläiselämästä toistasataa vuotta sitten. Ann-Christin Antellin kerronta imaisee mukaansa, eikä romantiikkaakaan puutu.
Kirjailijan kuva: Gummerus Kustannus
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa. 335 sivua. Gummerus.

Jenny Malmström on nuori leski, joka asuu Kaarinan pappilassa yhdessä rovasti-isänsä kanssa. Hän on menettänyt ensin miehensä ja pian sen jälkeen esikoislapsensa synnytyksessä.

Ann-Christin Antellin esikoisromaani Puuvillatehtaan varjossa kertoo elämästä 1800-luvun lopun Turussa.

Useampikin mies kilvoittelee Jennyn suosiosta, mutta Jenny ei hyväksy ketä tahansa. Miehen on paitsi jaettava edistyksellinen arvomaailma myös tunnuttava muuten oikealta. Sittenkin avioliiton väliin tulee vielä jotain, mistä ei voi puhua.

Antellin kerronta imaisee heti mukaansa: on pakko saada selville, miten Jennyn elämä jatkuu Puuvillatehdas-sarjan toisessa osassa. Kuten kunnon romaanihahmo, Jenny tekee ratkaisunsa tunteella, ei järjellä.

En ole ollut suuri Kaari Utrion historiallisten romaanien fani, mutta niiden maailmassa on paljon samaa kuin tässä romaanissa. Antell onnistuu kerronnassa vielä paremmin.

Vaikka romantiikka tihkuu tekstistä läpi, läpi tihkuu myös tiukka asiantuntemus säätyläiselämästä toistasataa vuotta sitten. Kirjastonhoitajana työskentelevä Antell on opiskellut arkeologiaa ja historiaa ja tehnyt tätä kirjasarjaa varten paljon taustatyötä. Esimerkiksi joulunviettoa kuvataan perusteellisesti ruokalajeja myöten.

Myös osalla henkilöhahmoista on samannimiset esikuvansa historiassa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Museolautapeli yhdistää sukupolvia

Kirja-arvio: Norjalainen kirjoittaja julkaisi vangitsevan romaanin 1800-luvun metsäsuomalaisista

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Aarre: Kristiina Vuori ryhtyi kirjailijaksi nelikymppisenä – ”Ymmärsin, että ura yritysmaailmassa ei ole minulle oikea”