Arvostelut

Kirja-arvio: Häpeilemätön tietokirja esittelee omapäiset naiset Pandorasta anoppiin

Kaisa Pulakka kokosi yhteen historian raivopäät, vastavirtaan uijat ja muut vaikeat naiset.
Kirjailijan kuva: Henrietta Soininen / Atena
Kaisa Pulakka: Kurittomat – Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja. 199 sivua. Atena.

Historian nainen on palkinto tai rangaistus – miehelle tietysti. Antiikin uroot tavoittelevat, saavat ja menettävät naisia, joiden ylimaallinen kauneus kirvoittaa runoja ja sankaritekoja. Ainakin niin pitkään, kunnes nainen lähtee. Tuo julma petturi, kauhea akka.

Eeva ja syntiinlankeemus, Pandora ja kaikki maailman vaivat, pimeyden viettelemät keskiajan noidat. Hysteeriset naiset, vanhatpiiat. Nalkuttava vaimo, riivinrauta anoppi. Liikaa tai liian vähän, hillitön ja omapäinen. Oi, meitä naisia.

Kaisa Pulakan tietokirja Kurittomat kerää yhteen kauheat akat historiasta nykypäivään. Kirja rämistelee läpi myyttien ja herättelee miettimään naisille pedattua paikkaa. Siinä makaavat naiset perisynnin raskauttamina mutta eivät suinkaan lannistuneina.

Historialliset otteet ja mukaansa tempaava pohdinta vuorottelevat kirjassa herkullisesti. Suurin osa tarinoista on tuttuja mutta käsittelytapa virkistävä. Esimerkiksi eineksiin ja telkkariin turvautuva äiti voi olla kokea onnistuneensa kasvatuksessa, sillä ainakaan hän ei ole repinyt lapsiaan kappaleiksi, kuten useampikin raivopäinen esiäitimme.

Lopuksi lukija voi testillä selvittää, onko itse lähinnä Aatamille rukkaset antanutta Lilithiä, bisnesnaisten esikuvaa Louhta vai jotain muuta historian kamalan ihanaa akkaa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen

Kirja-arvio: Kysymyksillä etenevä tietokirja innostaa visailemaan perheen tai kaverien kesken

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Oma maa on vahva sukutarina Pohjanmaalta