Arvostelut

Kirja-arvio: Tuomas Niskakankaan esikoistrillerissä Suomessa vaanii vallankumouksen vaara ja hyvinvointivaltio on pelkkä muisto

Kuvaus eriarvoistuneesta Suomesta on paikoin hyytävän todentuntuinen, kun sitä peilaa Capitol-kukkulan tammikuisiin tapahtumiin.
Kirjailijan kuva: Jonne Räsänen / Otava
Tuomas Niskakangas: Roihu. 525 sivua. Otava.

Tuomas Niskakankaan tiivistempoinen esikoistrilleri Roihu alkaa täydellä liekillä, kun nuori nainen tekee näyttävän polttoitsemurhan keskellä Helsinkiä.

Teos ajoittuu koronakriisin jälkeiseen velkaantumisen ja tuloerojen repimään Suomeen. Talouspampuista koostuva oikeisto on kiinni vallankahvassa ja sanelee pääministeri Leo Kosken tekemisiä. Hyvinvointivaltio on pelkkä muisto.

Samaan aikaan vasemmistossa kytee vallankumouksen siemen. Kun Koski tajuaa olevansa keskellä vaarallista valtapeliä, on moni ihmishenki ja koko Suomen tulevaisuus vaarassa.

Yli 500-sivuisessa teoksessa luvut ovat lyhyitä ja henkilöitä on paljon. Niskakangas onnistuu kuitenkin punomaan vauhdikkaat juonenkäänteet yhteen niin, ettei kirjaa malta laskea käsistään. Silti sivujen määrässä olisi ollut karsimisen varaa.

Helsingin Sanomissa taloustoimittajana työskentelevä Niskakangas kuvaa yhteiskunnan ja talousjärjestelmien rakenteita taidokkaasti. Välillä tarina meinaa lipsahtaa luennoinnin puolelle.

Toisaalta kuvaus eriarvoistuneesta Suomesta on paikoin hyytävän todentuntuinen. Erityisesti, kun sitä peilaa Capitol-kukkulan tammikuisiin levottomuuksiin.

Erityiskiitoksen teos saa aitojen politiikan tapahtumapaikkojen tarkasta kuvailusta.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Alaikäinen britti kuoli Roihu-partioleirillä Hämeenlinnassa

Suomen kaikkien aikojen suurin partioleiri alkaa – osallistujia yli 17 000

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen

Kirja-arvio: Kysymyksillä etenevä tietokirja innostaa visailemaan perheen tai kaverien kesken