Arvostelut

Kirja-arvio: Molli selviytyy voittajana hulvattomassa taistelussa hirveää hernettä vastaan

Molli ja hirveä herne rohkaisee kokeilemaan mutta ei hauskuuden kustannuksella.
Kirjailijan kuva: Lasten Keskus
Katri Kirkkopelto: Molli ja hirveä herne. 24 sivua. Lasten Keskus.

Molli ja hirveä herne on odotettu tulokas. Viimeksi luetussa Molli-tarinassa piereskellään, joten nelivuotiaan lukijan odotukset ovat korkealla.

Kirjassa ilmeikäs Molli kohtaa tuttuakin tutumman tilanteen: herneet pitäisi syödä, mutta ne ovat epäilyttävän vihreitä ja liukkaita. Lapsi tempautuu tarinaan ensimmäiseltä sivulta. Aikuinen epäilee, onko tässä taas yksi lastenkirja, jossa keskitytään valistamaan.

Mutta ei! Molli on voitokas. Lapsi räkättää ja aikuistakin naurattaa. Hauskuus voittaa valistuksen, eikä kirjan yllätyskäänne pahemmin laimene seuraavillakaan lukukerroilla. Kirjan kohtaukset näytellään moneen kertaan ruokapöydässä, ja lapsi päättää antaa oliiveille mahdollisuuden.

Kirja osallistaa lukijaa pyytämällä silittämään Mollin mahaa ja lausumaan sille rohkaisevia sanoja. Tarina ei kuitenkaan kaipaa näitä lisäyksiä, sillä lukija odottaa niin malttamattomana seuraavan sivun tapahtumia.

Katri Kirkkopellon kirjoittamia ja kuvittamia Molleja on ilmestynyt jo yhdeksän. Viime vuonna julkaistu Molli ja maan ääri on nimetty lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi.

Molleissa käsitellään lapsen elämää ilahduttavalla otteella. Lapsi saa olla oma anarkistinen itsensä ja siinä sivussa oppia käsittelemään kiukkua, pelkoa ja muita tunteita.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen